A KIVA alanyokat érintő felvetések eljutottak a Pénzügyminisztériumhoz

A bejegyzés érvényessége lejárt!

Kamaránk továbbította felvetését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül a Pénzügyminisztériumhoz.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (GYMSM KIK) továbbította a KIVA alanyokat érintő anomáliát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felé, hogy véleményezze és jelezze az illetékes jogalkotó szerv felé. A GYMSM KIK megítélése szerint indokolatlan adóügyi hátrány érinti a kamarai tagokat és más vállalkozásokat. Az MKIK már múlt héten továbbította az anyagot a Pénzügyminisztérium felé.

Az alábbi témákhoz kapcsolódóan fogalmazódtak meg a felvetések:

1. Reprezentáció és üzleti ajándék
2021. 06. 10-től egészen a 2021. év végéig mentesülnek a szocho kötelezettség alól a reprezentáció és üzleti ajándék juttatások. Az év végéig e juttatások 1,18-as adóalap kiegészítéssel növelt összege után csak a 15 %-os Szja-t kell megfizetni, vagyis a korábbi 35,99 %-os adóterhelés helyett az év végéig csupán 17,7 %-os adóterheléssel kell számolni a reprezentáció és üzleti ajándékok tekintetében.
Sajnos a KIVA alanyok ebből a mentesítésből kimaradtak.

 
2. SZÉP kártya
2020. április 22-e óta 800.000 forintra emelkedett a SZÉP kártya korábbi, éves 450.000 forintos keretösszege. Ezt az emelést – a nyári adótörvény módosítások szerint - 2021. 12. 31-ig adott juttatásokra lehet alkalmazni.

A juttatásokat a következők szerint oszthatók meg az alszámlák között:

  • szálláshely alszámlára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer (eredetileg 225 ezer) forint,
  • vendéglátás alszámlára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer (eredetileg 150 ezer) forint,
  • szabadidő alszámlára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer (eredetileg 75 ezer) forint lehet.

2021. 12. 31-ig a különböző alszámlákon lévő egyenlegek szabadon használhatók fel, vagyis a zsebek átjárhatók, tehát a SZÉP kártyával történő fizetéskor nem kell azzal foglalkozni, hogy éppen melyik alszámlán lévő összeget használhatjuk fel ott, ahol egyébként biztosított a SZÉP kártya elfogadása.

Szintén kedvező korábbi változás, hogy a munkáltató által biztosított SZÉP kártya juttatás vonatkozásában a munkáltató mentesül a 15,5 %-os mértékű szociális hozzájárulási adó kötelezettsége alól. Ezt a mentességet is kitolták a nyári módosításokkal, egészen 2021. év végéig.
Sajnos azonban a jogalkotó ezzel összefüggésben sem gondolt a kisvállalati adó alanyaira. A KIVA hatály alá tartozó munkáltatók által a munkavállalók részére átutalt SZÉP kártya juttatás után a 15 %-os Szja-n kívül a 11 %-os mértékű KIVA kötelezettséggel is számolni kell, mivel a juttatás a személyi jellegű kifizetések közé tartozik.

 

Bízunk benne, hogy hamarosan érkezik pozitív visszajelzés, melyet honlapunkon is kommunikálhatunk.


Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök