A KKV Klub segítő kezet nyújt a vállalkozásoknak a bajban is

A bejegyzés érvényessége lejárt!

A kamarában működő KKV Klub szakmai információkat nyújt és az összefogás lehetőségét kínálja a vállalkozások részére. Virtuális rendezvényein a válság túléléséhez, a munkaerő megtartásához és a vállalkozások fennmaradásához nyújt hasznos útmutatót. Tartsanak velünk programjainkon!

A kamara mindent megtesz annak érdekében, hogy érdekérvényesitő tevékenysége eredményeképpen a gazdaság mihamarabb újraindulhasson és egy rövid átmeneti időszakot követően a vállalkozások talpra állhassanak és folytathassák a megkezdett munkát.

Az április 6-i KKV Klub részletei a kamara Youtube-csatornáján is megtekinthetők ITT!

  • Mit tud tenni egy termelő, szolgáltató vállalkozás vezetője a jelenlegi helyzetben?
  • Mi történik, ha valaki fertőzött lesz a cégnél, hogy kell ezt jogilag kezelni?
  • Mi történik, ha csökken a beáramló munkamennyiség?
  • Hogyan kezeljük a munkavállalóinkat mentálisan és egészségügyi szempontból?

Fontos az összefogás és a jó gyakorlatok megosztása egymással.

Meghívott vendég: Kiss Gabriella HR vezető, Melecs

Az előadásról készült összefoglaló videót a linkre kattintva tekinthetik meg!

- Közösség nélkül nincs jó megoldás ebben a helyzetben sem, így fogjunk össze egymással.

- Válsághelyzetben mutatkozik meg a munkavállalók személyisége.

- Fontos meglátni, hogy melyik munkavállalónk miben és hogyan tud segíteni.

- HR nagyvállalati megoldások ugyancsak figyelembe veszik a munkavállalót, mint embert a válság gazdasági és társadalmi oldalán túlmutatóan.

- Felelős vezetők vagyunk egy vállalat sikeréért, de tudatosítanunk kell magunkban, hogy ezen túlmenően emberekért, családokért, gyerekekért, megélhetésért felelünk.

- HR szinten foglalkozni kell azzal, hogy ebben a helyzetben félelmet és szorongást élnek meg az emberek (Goleman szerint a félelem, a harag és a szorongás az első 3 olyan emberi érzelem, melyek megelőzik a szeretetet és a boldogságot is)

- Tudatosítani kell magunkban, hogy ezek az érzelmek előtörnek a munkavállalóinkból és vállalatvezetőként meg kell értenünk az egyéni szorongást.

- Nagyon fontos, hogy kommunikálnunk kell az emberekkel. Amint van információnk, azonnal juttassuk azt el a munkavállalók számára. Kommunikálnunk kell azt is, ha még nem áll rendelkezésünkre kellő mennyiségű információ.

- A vállalatvezetés is fogjon össze, működjön és dolgozzon együtt a munkatársakkal, merjen kérdezni és kérni, hiszen ez alapján tudjuk megtapasztani a közösség erejét.

- Azonnali tájékoztatás a dolgozók felé, e-mailben, faliújságon, hálózaton keresztül.

A válság gazdasági, társadalmi vonatkozásai

- Termelés átszervezése és védelme.

- Munkatársak védelme.

- Fertőtlenitőszerek kihelyezése.

- Maszkok beszerzése a Melecs kínai üzeméből.

- A gyár újraindulását követően kötelező lesz a maszkok viselése.

- Home office bevezetése, IT biztonság megteremtése, Skype-megbeszélések.

- Belső utasítások a kollégák részére, pl. étkezőben az asztalok egymástól távolabb történő elhelyezése, hogy a megfelelő távolságot tartani tudják (kínai példa szerint).

- Irodákban egyszerre nem tartózkodhatnak többen, maximum 1-2 fő, fontos a gyakori szellőztetés.

- A termelésben csak kesztyűben folyik a gyártás, melyet kötelezően bevezettek (kézfertőtlenítés, távolságtartás, maszkok).

- Lehetőség arra vonatkozóan, hogy kifizetik a gépkocsival történő munkába járást.

- A 65 év feletti dolgozók igazolt fizetett távollétet kaptak.

- A 60 év feletti dolgozókat megkérdezték arról, hogy a saját egészségük megőrzése érdekében tudják-e vállalni a munkavégzést.

- Iskolabezárás bevezetésekor azonnal kimutatás készült arról, hogy ki nem tud dolgozni, és ebben az esetben igazolt, de fizetetlen szabadságot biztosítottak a szülők részére.

- A termelés csökkenésekor az a döntés született, hogy 5 nap szabadságot biztosítanak a munkavállalóik részére.

- A rövidített munkaidőre történő bértámogatás Ausztriában már működik, ezért a Melecs magyarországi leányvállalata erre a kötelező egy hétre a bér 70%-át fizeti ki azon munkavállalók részére, akiknek nem tudnak munkát biztosítani.

Hatékony válságkezelő intézkedések

- Folyamatos kommunikáció a munkatársakkal.

- Félelem csökkentése, megoldások bemutatása, ha lehetséges, akár minimális gazdasági biztosíték nyújtása, folyamatos tájékoztatás.

- Home office bevezetése, iránymutatások erre vonatkozóan, hiszen az otthoni munka növeli az izolációt, a szorongást, fontos éreztetni, hogy együtt vagyunk, és érezze a munkavállaló, hogy része a szervezetnek. Fontos a home office rutin megteremtése, hogy mindenre jusson idő.

- Lehetőség biztosítása a segítő szándék kifejezésére (fontos kifejezésre juttatni, hogy a munkavállalók miben tudnak segíteni és az ő segítségük milyen fontos). Fontos, hogy a munkatársakat is bevonjuk a döntési és támogatási folyamatokba.

Borsodi Műhely Kft. intézkedései

- Személyes kontaktusok csökkentése (étkezőben 6 főnél többen egyidejűleg nem tartózkodhatnak).

- Ismételt és folyamatos figyelemfelhívás.

- Kézfertőtlenítés.

- Tisztítószerek beszerzése, folyamatos felülettisztítás.

- Maszkok kötelező viselésének bevezetése.

- Céges telefonok biztosítása, viber csoportos kommunikáció bevezetése a személyes konktaktusok elkerülése érdekében.

- Csúsztatott munkavégzés az irodákban.

- Kisgyerekes családok esetén támogatva van az otthoni munkavégzés, melyet a munkaidőkeret terhére oldanak meg a munkavállalók.

- 55 év feletti munkavállalók szabadságra mentek, de pár hét után jönnek vissza.

- Az első hetek ijedtsége lecsendesült, van munka, bizonyos csökkenés látszik, de jelenleg még dolgoznak.

- Kommunikáció nagyon fontos, bizonytalanságban vannak a munkavállalók, ezért kommunikálni kell a munkatársakkal, akkor is, ha nincs sok változás, hetente tájékoztatás a vezetők részéről.

- Pandémiás terv elkészítése fontos.

- Kiemelt vevőszolgálati munkahelyek esetén szigorúbb szabályok bevezetése (egyszerre csak egy ember tartózkodhat ezen a területen, plexi fal kialakításával segítik csökkenteni a kockázatot).

- Körlevél a partnerek részére, hogy csak akkor tudják kiszolgálni őket, ha kesztyűben és maszkban érkeznek.

- Ügyvezetői utasítás a kollégák részére arra vonatkozóan, hogy csak a kormányzat által javasolt rendeleteket veszik figyelembe, a kétoldalú munkaviszonnyal kapcsolatos megállapodások tekintetében csakis ezek az irányadók és mindenkinek ehhez kell tartania magát.

- Fontos, hogy a cég működését addig fent kell tartani, ameddig csak lehet, természetesen az egészségügyi kockázatok minimalizálása mellett. Az emberek lélektana szempontjából nagyon fontos, hogy tudjanak dolgozni.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png