A magyar hulladékgazdálkodás jövőbeli változásai

A bejegyzés érvényessége lejárt!

A műanyag hulladék továbbra is óriási problémát jelent. A hatékony hulladékgazdálkodás értéket teremthet azáltal, hogy lehetővé teszi számos anyag visszanyerését.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Kollégiumának 2021. június 30-i online ülésén a meghívottak a hulladékgazdálkodásról, a visszaváltási rendszerről, a háztartási tűzifa- és szemétégetés környezetgazdaságtani vonatkozásairól hallgatták meg az előadók prezentációit.

Elsőként Hizó Ferenc ITM helyettes államtitkár tartott prezentációt, aki ismertette a magyar hulladékgazdálkodási rendszer jövőbeli változásait, így különösen az alábbiakra tért ki: várható intézkedések, az átalakítás legfőbb okai, szervezetrendszeri változások, uniós irányelvek, körforgásos gazdálkodásra történő átállás, koncessziós rendszer bevezetése, közigazgatási- és büntetőjogi szankciórendszer, Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv, valamint az ennek végrehajtását szolgáló szabályozási háttér.

A második előadó, az MNKSZ részéről Neubauer Katalin volt, aki a szervezet visszaváltási rendszerhez kapcsolódó szakmai javaslatait ismertette. Így kifejtette, hogy a körforgásos gazdaságra történő átállás európai cél, amelynek érdekében a kibocsátott csomagolóanyagok 90%-át anyagában vagy energiatartalmában kell majd újrahasznosítani. Ismertette továbbá, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR) díj csak a célszámok elérésére használható fel, abból fedezendő a teljes körfolyamat költsége: a működtetés, a gyűjtés, a hasznosítás, az ellenőrzés, az edukáció, a motiváció és a fejlesztés. Kihangsúlyozta, hogy az EPR-díj fizetője a gyártó.

Az utolsó előadó Csuvár Ádám tanársegéd (MATE) a lakossági fűtés kérdéskörét ismertette fenntarthatósági, környezetvédelmi és közegészségügyi szempontból. Előadásában kifejtette, hogy a fatüzeléshez kapcsolódó környezeti problémák közé tartozik a fenntarthatatlan erdőgazdálkodás, amely kapcsán kiemelendő a csökkenő biodiverzitás, a fokozódó erózió és a defláció. Szintén problémát jelent a levegőszennyezés, így például a kisméretű szállóporkibocsátás, amelynek több mint 80 százalékát a lakossági fűtés okozza.

 

Hizó Ferenc prezentációja ITT elérhető.

Neubauer Katalin prezentációja ITT elérhető.

Csuvár Ádám prezentációja ITT elérhető.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök