A NAV elkezdte kiküldeni az adószámla-értesítéseket

A bejegyzés érvényessége lejárt!

Érdemes figyelni az elekronikus tárhelyet vagy postaládát, május 31-től folyamatosan érkeznek a NAV adószámla-értesítők a gazdálkodó tevékenységet folytatók részére.

Május végétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csaknem 426 ezer gazdálkodónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről. A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza.

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemen 5000 forintnál több tartozása, vagy 1000 forintnál több túlfizetése van. Többségüknek a cég- vagy ügyfélkapura, a cégkapura nem kötelezett gazdálkodóknak pedig postán érkezik az értesítés A kivonat mellett a NAV-tól késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt 5000 forintot elérő pótlékuk keletkezett.

Az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületén is bármikor megtekinthető, az eBEV portálon a Szolgáltatások>Adószámla és pótlékadatok>Adószámla funkciónál. Az adószámla adatok értelmezésében és az egyes teendőkben a NAV honlapján elérhető ADÓSZÁMLA információs oldalon további segítség található. A tavalyi évre felszámított pótlék a Szolgáltatások>Adószámla és pótlékadatok>Pótlék-levezetés funkcióval kérdezhető le. Erre a gazdálkodóknak 2022. június 16-tól lesz lehetőségük.

A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik. A befizetési módokban a NAV honlapján, az Ügyféliránytű>Számlaszámok a befizetéshez útvonalon elérhető, „Ki, hogyan fizethet a NAV-nak?” című tájékoztatás, és a 35. számú, Bankkártyás adófizetés című információs füzet segít részletesebben.

Az „Átvezetés és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű űrlapon a túlfizetés kiutalása, vagy tartozásra átvezetése kezdeményezhető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is.


forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök