Az építési ágazat 2023. évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához

Az ÉVOSZ, a tagszervezetei bevonásával, idén is elkészítette az építési ágazat szakmai helyzetértékelését, amelyben visszatekintett az elmúlt évre, évekre és felvázolta az idei várakozásokat. A szövetség 11 témakörben összesen 96 javaslatot is megfogalmazott az építési piac szereplői számára.

Az építőipar több százezer termék és az ezzel kapcsolatos szolgáltatások fontos felhasználója is. Multiplikátor hatása miatt az építőipar teljesítménye nagymértékben befolyásolja a teljes gazdaság alakulását. Az építés a gazdaság pulzusa, növekedése a nemzetgazdaság bővülését jelzi, csökkenő teljesítménye pedig recessziós időszakot vetíthet előre – írja az ÉVOSZ összefoglalója.

A magyarországi építőipar 2016. évtől folyamatosan, látványos növekedési pályán volt 2022. év végéig. A járvány előtti 2019. évben elérte a gazdasági válság (2008-2014) előtti termelési szintet, majd évről-évre 10-15% között bővült összehasonlítható árakon számolva.

A 2021-2022. évek nagy kihívása volt a világkereskedelmi árváltozások begyűrűzése a magyar építési piacra is.
A rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2023-ban a termelés csökkenésére készül. Minden alágazatban a fizetőképes kereslet csökkenése várható.

A lakásépítés területén kiemelten fontos lenne az MNB zöld otthonteremtési programjának újraindítása, mely a magasabb inflációs környezetben is kedvező kamatozású hitellel segíti a lakásépítést. 2022. július 1-től csak a magasabb energetikai elvárásoknak megfelelő lakóingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. A jogszabályi megfelelési kötelem miatt még energiatakarékosabbak lesznek az átadásra kerülő lakóingatlanok.

A teljes „Az építési ágazat 2023. évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához” című anyag ide kattintva olvasható el teljes terjedelmében.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök