Bármiből kijelzőt csinálhatunk ezzel a kicsi szenzorral

A nyomógombokat végleg magunk mögött hagyhatjuk az évtized végére, 2020-tól az érintőkijelzőké a világ. Kamaránk Innovációs Klubja az érdeklődők szíves figyelmébe ajánlja az alábbi cikket.

szenzor

„Megváltozott a módja, ahogyan az eszközeinkkel kommunikálunk, a mechanikusat felváltotta a digitális, és az elmozdulás a gombok nélküli, érintés nélküli, mozdulatokkal irányított interakció felé egyre gyorsul” – mondja Mo Maghsoudnia, az UltraSense alapítója, és ő már csak tudja. Nem most kezdte a szakmát, a cég megalapítása előtt az InvenSense szenzoros chipeket gyártó startup aligazgatója volt.

Ha valaki játszott már a Nintendo Wii-vel vagy használt már Oculust Rift DK1-es szemüveget, de ha Samsung Galaxy vagy Apple iPhone 6-os telefonja van, akkor is találkozott már az InvenSense mozgásérzékelő chipjeivel, még ha nem is tud róla, a beépített szenzorok segítik többek között az okostelefonok kamerájának stabilizálását is, ha remeg a kezünk.

Maghsoudnia új vállalatának terméke jóval látványosabb megoldást tesz majd lehetővé, lényegében bármilyen felületből kijelzőt tud varázsolni.


Az egész kicsi chip (akkora, mint egy toll hegye) az eszközbe helyezve az eredeti „gazdatest” processzorától függetlenül tud működni, mivel minden szükséges számítási algoritmust és elektronikai komponenst tartalmaz, vagyis ún. System-on-Chip integrált áramkörös rendszer.

Tartalmaz beépített mikrokontrollert, memóriát és transzduktort (elektroakusztikus átalakító). A működési elve ugyan nem újdonság, más szenzoroknál is használják, de határozottan ez lesz a jövő tendeniája. A chipből induló ultrahang hullámok szonár módjára folyamatosan pásztázzák a felületet, és érzékelik a legapróbb mozgást is.

Az érintésünk ütközik a hanghullámokkal és a rendszer a másodperc tört része alatt kiszámolja az ujjunk pontos helyzetét, a nyomás erősségét, különbséget tud tenni az eltérő érintéstípusok között, megnyitva az utat a multifunkciós gesztikuláció irányába. Bármilyen, hagyományosan nem elektronikus eszközökhöz használt anyagon alkalmazható, beleértve a fát, kerámiát, üveget.

Az ultrahangos technikát rengeteg formában alkalmazzák különböző iparágak, egy időben még a TV távirányítók is ezzel a módszerrel működtek.

A Zenith cég mérnöke, Robert Adler fejlesztette ki még az ötvenes években a Space Commandot, a nagyon drága lézeres Flashmatic helyett, mely már az emberi fül számára nem hallható frekvencián működött, bár a történet szerint a laborban dolgozó egyik női kolléga mindig összerezzent az eszköz tesztelése során, a túl jó hallásának köszönhetően. Mivel a világban nagyjából mindenhol találkozhatunk ultrahang alapú berendezésekkel, az automata ajtókon át, a pályaudvarok hangosbeszélőig, a túlérzékeny fülűeknek ez problémát okozhat.


Az emberi hallás legjobban az ezer és ötezer hertzes tartomány között működik, a húszezres frekvencián felül már csak a gyerekek hallanak általában, mivel az ő érzékelésük még kifinomultabb a sok évi károsító tényezőknek kitett felnőttekénél. Egy kutatás szerint a most használatos ultrahangos eszközök szabályozása még a hatvanas években készült, így most, főként azt figyelembe véve, hogy a technika mennyire terjedőben van, ideje lenne a megállapított határértékeket újrakalibrálni. 

Az érintőkijelzőkkel szerencsére nem merül fel ez a probléma, bár a haptikus touchscreen megoldások az eredeti negyven kHz-ről lehozzák 1-300 Hz frekvenciára a kibocsátott jelet, hogy lehessen levegőben érzékelni és lényegében érintés nélkül irányítani az eszközöket. A Touchpoint szenzor, ha forgalomba kerül, egyelőre érintéssel működik, de lehetővé teszi, hogy a jövőben elegánsan, otromba gombok és billentyűk használata nélkül, sima felületek között élhessünk, egy koppintással bezárhassuk a kocsink ajtaját, állíthassuk a fülhallgatónk hangerejét, vagy beállíthassuk a kenyérpirítónk sütési idejét.

Maghsoudnia szerint az okostelefonoktól kezdve az autókon át az IoT készülékekig mindenhol alkalmazható lesz a chip, melyet a 2020-as, hamarosan kezdődő CES-en (Consumer Electronics Show) mutatnak majd be.

Forrás: raketa.hu (letöltés dátuma: 2020.01.07.)


Látogasson el az Innovációs Klub oldalára és ismerje meg tevékenységeinket, keresse fel elérhetőségünket!

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök