Belvárosi turizmus a pandémia idején – Hogyan tovább?

Szegedi szervezésű online kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt Szeged, Budapest, Pécs, Miskolc és Győr belváros fejlesztési projektjeinek képviselőivel.

 

2020. július 2-án a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Enterprise Europe Network és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának közreműködésével online kerekasztal-beszélgetést tartott a belvárosok turizmusa és a pandémia témákban.

Ahogy Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára köszöntőjében is említette, a rendezvény célja az volt, hogy megismerjük, milyen hatással volt a pandémiás helyzet az egyes városok turizmusára, az emberek utazási szokásaira, valamint milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a belvárosi élet, a turizmus újraindítására.

Európa újra utazik. De vajon a városokba? – Külföldi példák a COVID utáni városi turizmus újraindítására címmel tartott előadást Prónay Bence, a Proko Travel Kft. ügyvezetője, az SZTE-GTK meghívott előadója.

A pandémia hatása a turizmusra című előadásában Ács Szilvia, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, az SZTE-GTK meghívott előadója nyújtott betekintést a pandémiás helyzet Szegedet érintő gazdasági következményeibe és az újraindulás elősegítésének lehetőségeibe.

Az előadásokat követően a virtuális kerekasztalnál minden városnak lehetősége nyílt a saját tapasztalatoknak és a különböző iparágak aktuális helyzetének ismertetésére és a bevált gyakorlatok megvitatására.

A vírushelyzet beköszöntét követően készült helyi vállalkozói felmérések eredményeiből, valamint az egyes városok visszajelzéseiből átfogó képet kaptunk a pandémia hazai vállalkozásokat érintő következményeiről.

A szakemberek beszélgetésében nagy hangsúlyt kapott a helyi gazdaság újraindításának elősegítése, a helyi szervezetek összefogásának potenciálja, a helyi vállalkozók stabilizálását és támogatását szolgáló kezdeményezések, továbbá az ebben a helyzetben jól alkalmazható kommunikációs lehetőségek.

Még fontosabbá vált a fenntarthatóság. Felgyorsult az új technológiák alkalmazása, aminek elsősorban nem a virtuális bejárások tekintetében, hanem leginkább a marketingtevékenységben és az ügyintézés területén várható jelentősebb, hosszú távú hozadéka.

Győrben fontos egyetemi szintű kutatások várhatóak az aktuális gazdasági helyzettel kapcsolatban. Egy desztinációs fejlesztési stratégia kidolgozása elindult. Folyamatos cél a szabadidős turizmus megerősítése az üzleti célú látogatások mellett.

Bizakodóan tekintünk előre, remélhetőleg tovább folytatódik a gazdaság újraéledésének pozitív tendenciája.
Köszönjük a szervezést és az inspiráló gondolatokat!

Résztvevők Győr képviseletében:

  • Dr. Happ Éva, SZE-KGYGTK Turizmus Tanszék vezetője
  • Pintér-Péntek Imre, GYMSM KIK elnöke
  • Jankó Ernő, GYMSM KIK Kereskedelmi Tagozat Turisztikai Szakosztályának elnöke
  • Dr. Konczosné Prof. Dr. Szombathelyi Márta, a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány kuratóriumi tagja és a SZE-KGYGTK Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszékének egyetemi tanára
  • Obertolné Horváth Tímea, a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány kuratóriumi elnöke
  • Kalmárné Dr. Hollósi Erika, GYMSM KIK titkára
  • Hanczné Mező Edina, GYMSM KIK Kereskedelmi Tagozat elnöke

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök