Beszámoló – Külpiacra lépés Ausztriában

A bejegyzés érvényessége lejárt!

Az eseményen több mint húsz vállalkozás vezetőjének tartott tartalmas előadást Dr. Tefner Nóra Borbála, Magyarország Bécsi Nagykövetségének külgazdasági attaséja az osztrák piac aktualitásairól.

A tájékoztató az Ipari Tagozat és az Enterprise Europe Network kezdeményezésével valósult meg, melyen Pénzes László tagozati elnök köszöntötte a külgazdasági attasét és a résztvevőket.

Dr. Tefner Nóra Borbála beszámolt a jelenlévőknek arról, hogy melyek az osztrák piac aktualitásai, milyen lehetőségek kínálkoznak a magyar munkavállalóknak, cégeknek. Mint mondta, Magyarországon közel háromezer osztrák vállalkozás van, melyekben a munkavállalók szám meghaladja a hetvenezer főt, ellenben Ausztriában kevés a magyar alapítású cég. Ennek egyik fő oka, hogy itthon még mindig kedvezőbb az adózási környezet, mint Ausztriában. A két ország közötti fém- és gépipari együttműködés jól működik, illetve kiváló a magyar cégek szakismerete, mindemellett jó ár-érték arányban végzik el a munkát. Sokáig jellemző volt, hogy Ausztriában sokan dolgoztak magyarok az építőipari szektorban, de a hazai építőipar felfutása következtében az utóbbi időben 80 százalékkal csökkent az ilyen jellegű megkeresések száma. Az osztrák gazdaság felépítésére jellemző, hogy a családi vállalkozások, a kis- és középvállalkozások száma sokkal magasabb és erősebb, mint a magyar kisvállalati szegmens.

A külgazdasági attasé részletesen kifejtette, hogy az ausztriai vállalkozási környezet jellemzője a gazdasági és jogi stabilitás, a hagyományosan erős érdekképviselet, az erős piacvédelem vagy éppen a kötelező kamarai tagság. A jogi túlszabályozás olykor gondot okoz, viszont kiváló a tájékoztatás, sok információ akár magyar nyelven is elérhető. Megemlítette, hogy az osztrák munkanélküliség csúcsot döntött az utóbbi időben, mindezért a külföldi olcsó munkaerőt hibáztatták.

Az esemény végén a külgazdasági attasé lehetőséget biztosított a cégek képviselőinek, hogy az arra nyitott cégvezetőkkel külön is beszélgessen, a felmerülő kérdésekre válaszoljon, valamint adott esetben segítséget nyújtson.

<<< Az előadás ITT elérhető >>>


Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png