CORD

Hatékonyabb együttműködés a potenciális vállalkozókat és KKV-kat segítő szervezetek között a határmenti régiókban.

CORDlogo

A KKV-k az EU gazdaságának gerince, de a regionális fejlesztésben is kulcsszerepet játszanak. Jelen vannak a vidéki és a kevésbé fejlett régiókban is, amelyek a külföldi befektetők/cégek számára különféle okok miatt nem olyan vonzóak. Ugyanakkor, ezek a KKV-k a regionális ökoszisztéma elválaszthatatlan részei, mivel alapjában felelősségteljesebbek a munkavállalóikkal szemben és jobban integrálódnak a helyi közösségbe. Lehetnek sikeresek és innovatívak, de olyan erősen kötődnek a régióhoz, hogy legtöbbször nem is merül fel bennük a nemzetköziesedés.

 
Statisztikák szerint a nemzetközileg aktív KKV-k produktívabbak, innovatívabbak és a képzett munkaerő nagyobb hányadát alkalmazzák. Míg egyes vállalkozások, különösen a „high-tech” szektorban működők, már kezdettől fogva a globális piacot célozzák, a cégek döntő többsége a nemzetköziesedésre, mint egy fokozatos tanulási folyamatra tekint, amely a hazai piactól a külföldi működésig terjed.

 

Mivel a gazdasági fejlődés főleg a városokba koncentrálódik, a vidéki vállalkozások szisztematikus támogatása nem hatékony, illetve a határon átnyúló működését támogató szolgáltatások is csekélyek. Ez a helyzet a keleti régiókban vagy a női vállalkozók támogatását tekintve még rosszabb. Tény, hogy a nemzetközi aktivitás szerinti rangsorban a szlovák és magyar KKV-k a legrosszabban teljesítők között vannak az EU-ban.


A 2007-2013 közötti időszakban a HU-SK CBC keretében sikeresen megvalósított projektre támaszkodva, illetve az EEN szolgáltatások szinergiáját használva, a CORD projekt célja, hogy szorosabb együttműködést segítsen elő az olyan szervezetek között, amelyek a start-upokat, potenciális vállalkozókat és KKV-kat segíti, növelje a kooperációjuk hatékonyságát úgy, hogy szigorúan a határon átnyúló tevékenységek ösztönzésére koncentrál a határmenti régiókban. A hozzáadott érték nem csak a projekt célcsoportra szabott szolgáltatásaiban mutatkozik meg, hanem a közös szolgáltatás-nyújtás fejlesztésében is.

 

Projekt időtartama: 2018.03.01-2019.10.31.

Projekt teljes költségvetése: 340.070,3 EUR

 

Projektpartnerek:

- Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (Vezető partner)

- Slovak Business Agency

- Regionálne poradenské a informacné centrum Komárno (RPIC Komárno)

- ALKP

- Magyar Női Unió Egyesület

 

Az ezen az oldalon található információk nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió hivatalos álláspontját.

www.skhu.eu


Kapcsolat:

Rácz-Molnár Zsófia »»»
+36 96 520-233
+36 20 338-0378
molnarzsofia##kukac##gymskik.hu

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök