Élelmiszerárstoppal kapcsolatos érdekegyeztető workshop

Az Élelmiszer Kereskedelmi Szakmai Osztály javaslatcsomagot állított össze, hogy a magyar kiskereskedőket és KKV-at tehermentesítse.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának Élelmiszer Kereskedelmi Szakmai Osztálya élelmiszer árstoppal kapcsolatos érdekegyeztető workshopot tartott. A workshopon Győr-Moson-Sopron megyei kiskereskedő és nagykereskedő vállalkozók vettek részt. A szakmai osztály kidolgozott egy javaslatcsomagot, melyben elsődlegesen az élelmiszer árstop megszüntetését kéri. Az élelmiszer árstop kapcsán a kiskereskedőkre hárult a legnagyobb teher. Amíg a nagykereskedők rendelkeznek technológiával, készletnyilvántartó programmal, potenciállal, raktárkészlettel, addig a kiskereskedőknek ezek kevésbé állnak rendelkezésre.

A Szakmai osztály célként határozta meg a magyar kiskereskedők, KKV-k tehermentesítését, javaslatokat fogalmazott meg, melyet továbbított az MKIK felé, remélve, hogy a javaslatok megfelelő döntéshozatali szintre jutnak.

A Szakmai osztály az alábbi javaslatokat fogalmazta meg:

 1. A kereskedő vállalkozások jövedelmezőségének fenntartása érdekében az élelmiszer árstop megszüntetése.

 2. Ha az árstop megszüntetése nem lehetséges, akkor a költség megosztása a beszállítói lánc, az állam és a kiskereskedelmi szereplők között.

- Folyamatos árszintfigyelés mellett a hatósági árak karbantartása. A hatósági árak meghatározásánál javasoljuk a beszerzési árak figyelembevételét, és a hatósági árak a beszerzési árakhoz igazodjanak.

- Az ÁFA-kulcs csökkentését javasoljuk.

- Az élelmiszer árstop rendelkezéssel érintett termékek számának csökkentése.

- Komoly kérdések merültek fel az egyeztetésen: Honnan lesz árukészlet? A kereskedők mit fognak eladni? Bizonyos termékkörök az exportkorlátozása javasolt annak érdekében, hogy hosszútávon legyen árukészlet és biztosítani tudjuk a magyar emberek ellátását.

 3. Azon GINOP-os projekteknél, ahol az állami támogatás függ az eredmény alakulásától is, kérjük a projekt ellenőrzésekor az eredmény maximális ponttal számítását. (A 19 %-os bérminimum növelés, az energiaár-emelkedés és az élelmiszer árstop óriási terhet ró a vállalkozásokra).

 4. „Szép kártyával” történő élelmiszervásárlás meghosszabbítása 2022. december 31-ig.

 5. A vonatkozó rendelet kibővítésével lehetővé tenni, hogy nagykereskedésekben is lehessen az élelmiszervásárlást „Szép kártyával” fizetni.

 6. Az élelmiszerkereskedők, kis boltok támogatása azáltal, hogy a beszállítók szállító gépjárműi mérettől függetlenül azonos feltételek mellett kedvezményes üzemanyagot tankoljanak.

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök