Élelmiszerárstoppal kapcsolatos javaslatcsomag készítése megtörtént

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának Élelmiszer Kereskedelmi Szakmai Osztálya egy élelmiszer árstoppal kapcsolatos érdekegyeztető workshopot tartott, mely alapján a Szakmai Osztály javaslatokat fogalmazott meg a kiskereskedők terheinek csökkentése érdekében.

A fórumon megfogalmazott javaslatok megküldésre kerültek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Kollégiumának azzal a céllal, hogy felmérjék - országos lefedettséggel bíró – a tagságon a probléma és a javaslatok támogatottságát. A Kollégium tagjai a felmérésük alapján egyöntetűen támogatják Élelmiszer Kereskedelmi Szakmai Osztályának kezdeményezését, ezért kollégiumi álláspontnak is tekinthető.

A fenti cél elérésé érdekében az alábbi javaslatokat fogalmazták meg és támogatták az érintettek:

  • A kereskedő vállalkozások jövedelmezőségének fenntartása érdekében az élelmiszer árstop mielőbbi megszüntetése.
  • Amennyiben az árstop megszüntetése nem lehetséges, akkor a költség megosztása lenne szükséges a beszállítói lánc, az állam és a kiskereskedelmi szereplők között.
  • Folyamatos árszintfigyelés mellett a hatósági árak karbantartását úgy, hogy a hatósági árak meghatározásánál javasoljuk a beszerzési árak figyelembevételét, és a hatósági árak a beszerzési árakhoz igazodjanak.
  • Javasoljuk az érintett termékek egységes 5 %-os kedvezményes ÁFA kulcsra történő módosítását.
  • Az élelmiszer árstop rendelkezéssel érintett termékek számának csökkentése.
  • Bizonyos termékkörök exportkorlátozása javasolt annak érdekében, hogy hosszútávon biztosított legyen a lakosság ellátását garantáló árukészlet.
  • Azon GINOP-os projekteknél, ahol az állami támogatás függ az eredmény alakulásától is, kérjük a projekt ellenőrzésekor az eredmény maximális ponttal történő számítását a tényleges eredménytől függetlenül. A 19 %-os kötelező minimálbér és garantált bérminimum növelése, az energiaárak drasztikus emelkedése és az élelmiszer árstop óriási terhet ró a vállalkozásokra. Jelenleg ezen terhek mellett nem reális elvárás az eredményhez kötött projekt teljesítés.
  • Széchenyi Pihenő Kártyával történő élelmiszervásárlás meghosszabbítása legalább 2022. december 31-ig.
  • Az élelmiszerkereskedők, kis boltok támogatása azáltal, hogy a beszállítók szállító gépjárműi mérettől függetlenül azonos feltételek mellett kedvezményes (ársapkás) üzemanyagot tankoljanak.

 Ezen javaslatcsomag megküldésre került ITM Cseresnyés Péter államtitkár úrnak, György László államtitkár úrnak, PM Izer Norbert államtitkár úrnak és Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó úrnak.

 

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök