Elfogadták a hulladékgazdálkodást megújító törvényt

A bejegyzés érvényessége lejárt!

A törvény célja a körforgásos gazdaságra való átállás, a törvénybe ütköző szemétlerakók felszámolása és a visszaváltási rendszer kialakítása.

A hulladékgazdálkodási rendszer megújítására vonatkozó törvényt elfogadta az Országgyűlés, 2021. február 25-én a Magyar Közlöny 30. számában megjelent.

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének és az európai uniós irányelvek célkitűzéseivel összhangban módosított hulladéktörvény (2012. évi CLXXXV. tv.) új alapokra helyezi a hazai hulladékgazdálkodási tevékenységet, ami jelentősen hozzájárul a természeti környezet megóvásához.

Az új jogszabály a hulladékot – a körforgásos gazdaságra való átállás jegyében – nyersanyagként kezeli: a gyártókat arra ösztönzi, hogy már a gyártásánál visszaszorítsák a hulladékok keletkezését, illetve ahol lehetséges, ott minél nagyobb arányban használják azt alapanyagként.
A szabályozás ösztönzi az italcsomagolások újrahasznosítását is, és 2023-tól kötelezően visszaválthatóvá teszi az üvegeket, a műanyag palackokat és a fém italos dobozokat. Újdonság, hogy az illegális szemétlerakás megakadályozása és a természeti környezet megóvása érdekében a jogszabály szigorúbb szankciórendszert vezet be.

Fontos kiemelni, hogy:

  • A hulladékgazdálkodási feladatok hatékonyabb ellátása és koordinálása új koncessziós modellben valósul meg, amelyben az állam által meghatározott feladatokat – a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig – egy magánszereplő fogja elvégezni.
  • Az elfogadott szabályozás részletes eljárásrendet tartalmaz, amely az Alaptörvény rendelkezéseivel összhangban rögzíti, hogy az értékkel rendelkező hulladék tulajdonosa részére kompenzációt szükséges nyújtani a hulladék átadásakor.
  • A hulladék újratermelődésének megakadályozását szolgálja az illegális lerakás szigorú szankcionálása. Márciustól a jogsértőket a kormányhivatalok szervezetén belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság - más szervekkel együtt - szigorúan büntetheti.
  • Az italcsomagolásra vonatkozóan az állam kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet a jövőben. Az üveg és műanyag palackok, valamint a fémdobozok vásárlása esetén betétdíjat kell majd fizetni, amely a kiürült csomagolás automatás vagy kézi visszaváltó helyeken történő visszaváltása esetén teljes mértékben visszajár.
A részletes tájékoztató a törvényről ezen az oldalon elérhető el.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök