Határidő-halasztást kértünk a NAV-tól a vállalkozások érdekében

A bejegyzés érvényessége lejárt!

Kamaránk adóügyi munkacsoportja a szakma és a vállalkozások képviselőitől érkezett megkeresés alapján újabb kéréssel fordult az adóhivatalhoz.

A kamaránkban alakult Adóügyi Kerekasztal célja a vállalkozások érdekeinek képviselete, tájékoztatás adóügyi kérdésekben, naprakész adózási információk továbbítása a vállalkozások felé. Kamaránk ezúttal a lenti kéréssel fordult a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) felé.

1)      Éves beszámoló közzétételének és a május 31-ig esedékes társasági adóbevallások és más éves adóbevallások határidejének halasztása

2)      Tao bevallási határidő halasztása

3)      Amennyiben fenti kérés nem támogatható, akkor késedelmes bevallás esetén bírságmentesség biztosítása a NAV részéről 2021. szeptember 30-ig

Fenti kérést megalapozó indokok és okok a szakma képviselői részéről:

A könyvelői szakma körülbelül 80 százalékát hölgyek alkotják, akikre hónapok óta olyan jelentős többlet teher hárul az online oktatás miatt, mely mellett a munkát a korábban megszokott magas szakmai minőségben nehezen tudják ellátni, mert a home office-ban történő munkavégzés (azoknál, akik erre átálltak) nyilvánvalóan nem lesz olyan hatékony, mint egy irodai környezetben történő tevékenység.

Drasztikusan megnövekedtek a könyvelői feladatok, sok esetben a beadott vészhelyzeti támogatások mögött egy-egy könyvelő munkája is áll, nem beszélve a megnövekedett táppénz igénylésekről.

Csak az új jogszabályok követése, értelmezése, és az ügyfelek tájékoztatása napi szinten olyan mennyiségű többlet terhet ró a szakmai képviselőire, mely mellett a havi rutinfeladatok is nehezen végezhetők el.

Egy mikro- és kisvállalkozás „mindenese” a könyvelő, így az adózáshoz szorosan nem kapcsolódó területeken is számos esetben hozzájuk is fordulnak tájékoztatásért (pl: mikor nyithatok?).

A COVID a könyvelőket sem kímélte, akiknél ugyancsak hetekig, hónapokig tartó kiesések voltak tapasztalhatók (közeli hozzátartozók betegsége, karantén miatt).

A könyvelő vállalkozások ügyfelei között is sok volt a COVID fertőzött, akiknél módosult a prioritási sorrend, és természetszerűen az egészség visszaszerzése és megőrzése lett a legfontosabb feladata. Számos esetben tapasztalták a könyvelő vállalkozások, hogy a könyvelők az ügyfél betegsége miatt késve szolgáltattak adatokat, számlákat.

A személyes ügyfélfogadás „szünetelése” miatt sem tudott a szakma a megszokott munkafolyamatok alapján haladni.

Sok esetben tapasztalható, hogy egy-egy intézendő ügy egy-egy hivatalnál megakad. Mind a NAV-nál, mind az Önkormányzatoknál szembesülünk az ügyintézők korlátozott elérhetőségével.

A fenti indokok alapján támogatjuk a könyvelő szakma kérését, és kérjük Igazgató Úr közbenjárását, hogy a megalapozott kérésre tekintettel a NAV a kormányzat támogatásával módosítsa a jelzett határidőket.

Győr, 2021. április 12.

NAV visszajelzés a kamara megkeresésére

Tisztelt Elnök Úr!

Tájékoztatom, hogy a társasági adó bevallási és éves beszámoló benyújtási határidőre vonatkozó levelét megküldtem Tamásné Czinege Csilla adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár részére.

A határidő módosítása és a szankciómentesség engedélyezése kormányzati döntést/egyeztetést igényel és mindenképpen országosan egységes gyakorlat alkalmazása szükséges.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

2021. április 14.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök