Indul a kötelező akciózás az üzletekben

A bejegyzés érvényessége lejárt!

Elérhetővé váltak a kormány weboldalán a kötelező akciókra vonatkozó arculati elemek és nyomtatható tájékoztatók elérhetővé váltak. 

Elérhetővé váltak a kormany.hu weboldalon a kötelező akciókra vonatkozó arculati elemek és nyomtatható tájékoztatók elérhetővé váltak. A kötelező akcióról szóló tájékoztatást június 1-től jól látható helyre kell kihelyezni a hipermarketekben, nagyméretű szupermarketekben, szupermarketekben, diszkont és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 m2-nél nagyobb alapterületű üzletekben vagy a bruttó 200 m2-t nem meghaladó alapterületű üzletekben.

A háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 162/2023. (V. 5.) Korm. rendelet végrehajtásáról szóló 2/2023. (V. 19.) MK rendelet a Magyar Közlöny 75. számában jelent meg. 

1.§ (1) A háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 162/2023. (V. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. § (2) bekezdés 2. pontja szerinti kereskedő (a továbbiakban: kereskedő) a Korm. rendelet 4. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatása során e rendelet szerint köteles eljárni. 

(2) A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Kertv.) szerinti

  • hipermarket, nagyméretű szupermarket, szupermarket, diszkont és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 m2-nél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő vagy
  • a bruttó 200 m2-t nem meghaladó alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő az 1. melléklet szerinti formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó tájékoztatót használja a vásárlók tájékoztatása érdekében.

Fontos kiemelni, hogy a tájékoztatók kihelyezésének szabályai tekintetében a megadott m2-ek bruttó üzlethelység, kereskedelmi egység méretre vonatkoznak, nem a nettó eladótérre!

(3) A (2) bekezdés hatálya alá nem tartozó kereskedő az 1. melléklet szerinti formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó tájékoztató jól látható helyen történő kihelyezésével tájékoztatja a vásárlókat.

(4) A tájékoztatót

  • a (2) bekezdés a) pontja szerinti kötelezett az üzlet vásárlók által használható összes bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 297 × 420 milliméter nagyságú (A3 méret) méretben, jól látható információs táblán,
  • a (2) bekezdés b) pontja szerinti kötelezett az üzlet vásárlók által használható bejáratánál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 210 × 297 milliméter nagyságú (A4 méret) méretben, jól látható információs táblán,
  • a (3) bekezdés szerinti kötelezett az üzlet vásárlók által használható bejáratánál vagy egyéb helyen, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább 210 × 297 milliméter nagyságú (A4 méret) méretben, jól látható információs táblán
    és online felületén köteles kihelyezni.

(5) A Kertv. szerinti azon kereskedő, aki kizárólag csomagküldő kereskedelmet folytat, valamint azon kereskedő, aki rendelkezik internetes honlappal, honlapjának nyitó felületén jól látható méretben közzéteszi az 1. melléklet szerinti tájékoztatót.

Fontos továbbá felhívni a figyelmet ismételten, hogy főszabályként csütörtök 0 órától szerda 24 óráig terjedő időtartam, vagy a kereskedő választása szerinti nappal induló, de kötelezően egybefüggő 168 óra időtartam. Fontos tudni, hogy az a kereskedő, aki akciós időszakot fog választani – pl. hétfő 0 órától vasárnap 24 óráig, mert az igazodik a legjobban a saját akciós ritmusához – annak a választott akciós időszakot, annak kezdete előtt 2 nappal igazolható módon írásban jeleznie kell a kereskedelemért felelős miniszternek az efaa##kukac##am.gov.hu e-mail címen.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png