Nemzetközi kitekintés – 2020. március 23.

Nemzetközi kitekintés – Spanyolország, Anglia, Németország, Ausztria, Szlovákia, Csehország.

Spanyolország

A spanyol kormány március 22-én arról határozott, hogy a március 14-én kihirdetett rendkívüli veszélyhelyzetet ÁPRILIS 11-éig meghosszabbítja. Ennek értelmében a jelenleg is hatályos intézkedések (kiemelten a lakóhely-elhagyási korlátozások) továbbra is érvényben maradnak.

  • Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök vasárnap felhívást intézett az EU-hoz, hogy az egy új Marshall-tervvel harcoljon a koronavírus terjedése ellen, mert szükség van egy EU-s szintű csomagra, hogy a kontinens gazdaságát beindítsák.
  • megtiltották a tengeri és légikikötőkben történő belépést a külföldieknek - a rendelet éjféltől van életben (kivétel: spanyol állampolgárok, a Spanyolországban életvitelszerűen tartózkodó külföldiek, az utaskísérő személyzet 

Anglia

Nagy-Britannia szerdán kijelentette, hogy minden erejével azon dolgozik, hogy megfékezze koronavírus okozta gazdasági visszaesést. A parlament mindazonáltal kihirdette sürgősségi tervét a gazdasági összeomlás elhárítására érdekében, mely szerint a kormány 38 milliárd dollárt költ a károk enyhítésére.

Ezen belül számos vállalkozásnak és a vírus miatt munkanélkülivé vált embernek nyújtanak segítséget. A válságbizottság úgy döntött, hogy már nem a vírus visszatartása, hanem a későbbi terjedésének késleltetése az elsődleges cél.

Ez az útmutató segíti a munkáltatókat és a vállalkozásokat abban, hogy milyen támogatások állnak rendelkezésre:

  • betegbiztosítási csomag a kkv-k számára
  • 10 000 font összértékű adókedvezmény kisvállalkozások számára
  • 25 000 font támogatást nyújt a kereskedelmi, vendéglátó ipari és turisztikai vállalkozások számára, melyek adóalapja 15 000 és 51 000 font közötti

Támogatás azoknak a vállalkozásoknak, amelyek betegbiztosítást fizetnek az alkalmazottak számára

Javaslatot terjesztettek elő annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások és a munkaadók számára visszatérítsék a kifizetett betegbiztosítás (SSP) összegét.

A rendszer kritériumai a következők:

  • kevesebb, mint 250 alkalmazottal rendelkező munkaadók lesznek jogosultak- a munkáltató méretét az általuk alkalmazott személyek száma határozza meg 2020. február 28-tól
  • az új jogosultsági kritériumok alapján a munkáltatók igényelhetik a kiadásaik visszatérítését minden olyan alkalmazott esetében, aki SSP-t igényelt
  • ez a visszatérítés legfeljebb 2 heti SSP-t fedez minden arra jogosult munkavállalónak
  • a munkáltatóknak nyilvántartást kell vezetniük az alkalmazottak távolléteiről és az SSP kifizetéseiről, de az alkalmazottaknak nem kell GP nyilatkozatot benyújtaniuk
  • a támogatási időszak azon a napon kezdődik, amikor hatályba lép a betegbiztosításra jogosult, otthon tartózkodó munkavállalókra történő kiterjesztéséről szóló rendelet

A kormány az elkövetkező hónapokban együttműködik a munkaadókkal annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb felállítsák a munkaadók számára a visszafizetési mechanizmust.

A kormány kiegészítő finanszírozást fog biztosítani a helyi hatóságok számára azon kisvállalkozások támogatása érdekében, amelyek a kisvállalkozói kamatkedvezmény (SBBR) miatt már kevés vagy egyáltalán nem fizetnek üzleti kamatot. Ez 10 000 font összegű egyszeri támogatást fog nyújtani azoknak a vállalkozásoknak, amelyek jelenleg jogosultak SBRR, hogy segítsék a folyamatban lévő üzleti költségeik fedezését.

A kormány továbbá jogszabályba iktatja az eredetileg május 7-ére kiírt angliai helyhatósági és polgármester-választások elhalasztását is. A Downing Street a múlt héten jelentette be, hogy egy teljes évvel elhalasztja a voksolást, jóllehet a választási bizottság előzetesen csak őszig indítványozta a halasztást.

Angliában 118 helyi tanács és a londoni városháza teljes képviselő-testületének összetételéről döntöttek volna májusban. Londonban emellett polgármester-választást is tartottak volna.

A törvény lehetővé tenné a rendőrségnek és a határőrizeti hatóságoknak olyanok korlátozott időre szóló őrizetbe vételét, akikről megállapítható vagy feltételezhető, hogy fertőznek. Az emiatt őrizetbe vett embereket a hatóságok megfelelő helyszínre szállíthatnák, ahol lehetséges a szűrővizsgálatuk elvégzése és az eredmény kiértékelése.

A jogszabály felfüggesztené annak az előírásnak a hatályát, amelynek alapján az állami egészségügyi szolgálat (NHS) szakszemélyzetének már nyugdíjba vonult tagjai csak heti 16 órát dolgozhatnak, ha visszatérnek a munkába, és lehetővé válna a tanulmányaik végén járó orvostanhallgatók felvétele a szakmai nyilvántartásba.


Németország

Minisztériumok:

Munkaügyi miniszter (Hubertus Heil) törvénytervezetet nyújtott be. Nagyszabású szociális csomagot indítana, amelyben a Harz IV (munkanélküli segély) hozzáférést masszívan megkönnyítenék, egyszerűsítenék. A Harz IV igény nőni fog, mert sokan (pl.: egyéni vállalkozók, Minijobbler-ek) nem fognak tudni Kurzarbeit (rövidített munka) szabályozásából vagy más intézkedésekből profitálni. A minisztérium kb.1,2 millió fővel számol.

2020. április 1.-től a Harz IV segélyre szorulók esetén - előreláthatóan hat hónapig - nem lesznek folyósítást megelőzően vagyonra és ingatlan méretre vonatkozó vizsgálatok.

Felfüggesztik az áramkikapcsolásokat. Ezenkívül az elmúlt hetekben végrehajtott kikapcsolásokat (pl.: gáz, áram) díjmentesen visszaállítják.

A gyermekek után járó támogatás kérvényezése (pl.: családi pótlék) egyszerűsödik. Eddig a kérelem benyújtását megelőző hat hónapban szerzett jövedelem vizsgálata történt, de mostantól elegendő, ha a kérelem benyújtását követő utolsó hónap dokumentálva van. Az intézkedések a kormány számításai szerint egyszeri 200 millió Euro-s többletkiadást jelentenek.

Hogy a nyugdíjasokat „a sürgősen szükséges foglalkozások esetén” (nem részletezve) könnyebben vissza lehessen hozni a munkaerőpiacra, az éves kiegészítő fizetést 44.590 Euro-ra (eddig 6300 Euro) emelik 2020 végéig.

A kormány 156 milliárd Euróval értékű segélycsomaggal támogatja a családokat, a munkavállalókat, a bérlőket, a vállalkozókat és a vállalkozásokat, valamint a Harz IV segélyre szorulókat a korona krízisben.

Kamarák:

A német IHK munkatársai folyamatosan informálják (pl.: Corona újságot készítettek) és tájékoztatják (Pl.: Corona Hotline) a vállalkozókat. Leginkább arra kíváncsiak a vállalkozók, hogy milyen állami segítséget kaphatnak.

A képzések, továbbképzések és vizsgák továbbra is lemondva.


Ausztria

Kormány:

A rövidített munkát (Kurzarbeit) március, április és májusig lehet szerződésbe foglalni.  Igény esetén a 3 hónap további 3 hónappal meghosszabbítható.

Kamara:

Folyamatosan tájékoztat a WKO leginkább arról, hogy kell a rövidített munkaidőt számolni.

Munkaadóknak segítséget nyújtanak a rövidített munkaidő bevezetésénél (mely területeken vagy osztályokon) jogi és pénzügyi feltételek ismertetésével. A kérvény indoklásánál is tanácsot ad a Kamara. A kérvény visszamenőleg (2020. március 1.) is beadható.


Szlovákia

Virtuális inkubátor program indul fiatal vállalkozóknak, amely, amint lehetséges a pozsonyi Twin City-ben folytatódik személyesen.

SBA törekvés:

Nemzetközi és hazai online konferenciák, szemináriumok, workshopok elérhetőségét és belépési lehetőségét fogják elérhetővé tenni.

Szlovákiában is elindult a felmérés a vállalkozók körében, milyen nehézségekkel küzdenek, milyen intézkedéseket várnak.


Csehország

A Cseh Köztársaság kormánya, 2020. március 20-án két kulcsfontosságú határozatot hozott:

  • Egyéni vállalkozók számára nyújtott gondozói juttatás (iskolabezárás miatt): napi 424 cseh korona a családtag gondozása esetén, legfeljebb 31 napig.
  • A határon átnyúló munkavállalók, külföldiek, kék kártya birtokosok számára lehetőséget biztosít arra, hogy munkát váltsanak anélkül, hogy fel kellene mutatniuk egy 6 hónapos korábbi munkaviszonyt Csehországban. Ez a lehetőség a veszélyhelyzet végéig áll fenn. A változást be kell jelenteni a Belügyminisztériumban.

A cseh kereskedelmi kamara nem látja ezeket az intézkedéseket elegendőnek, ezért a Cseh Kereskedelmi Kamara elnöke, a Cseh Köztársaság Ipari Szövetségének, valamint a Munkaadók és a Munkaadók Szövetségének képviselőivel együtt sürgeti a kurzarbeit bevezetését. A vállalkozásoknak azonnali segítségre van szükségük, hogy a nehéz helyzetben ne kelljen megválniuk a munkavállalóktól.

Vis major tanúsítvány: Kamara folyamatosan frissíti oldalán a tanúsítvánnyal kapcsolatos információkat. Ezzel a tanúsítvánnyal a munkáltatók mentesülhetnek a kártérítési kötelezettség alól, ha a bemutatott dokumentumokkal bizonyítják, hogy előre nem látható, áthághatatlan akadályba ütköztek.

A Journal oldalán is felhívják a kereskedők és kisvállalkozók figyelmét, hogy várják a javaslatokat, felmerülő nehézségeket és a történeteket, a jelenlegi helyzettel kapcsolatban. A kamara szakértői segítségével igyekszik megválaszolni a felmerülő kérdéseket.

Külpiaci hírek

Izraeli üzleti ajánlatok

2024-03-25
Izraeli üzleti ajánlatok

Böngésszen az aktuális izraeli üzleti ajánlatok között, vagy jelenítse meg saját ajánlatát izraeli partnerek számára!

Programok és kapcsolatépítési lehetőségek Belgiumban

2024-02-28
Programok és kapcsolatépítési lehetőségek Belgiumban

A Budapesti Belga Nagykövetség kamaránkban tett eredményes látogatása nyomán számos lehetőséget kínáltak fel megyei cégek számára.

Görögországi vásárok és kiállítások 2024

2024-02-13
Görögországi vásárok és kiállítások 2024

Ismerje meg és válasszon érdeklődésének megfelelően Görögország 2024-es kiállítási programjaiból!

Lett kamara exportkatalógusa

2024-01-19
Lett kamara exportkatalógusa

Az LCCI EXPORT CATALOGUE honlapunkról letölthető, lapozzon bele! 

Nemzetközi gazdasági hírek – 2024. január 18.

2024-01-19
Nemzetközi gazdasági hírek – 2024. január 18.

A külkereskedelem szempontjából fontos országok aktuális gazdasági helyzetéről tájékozódhat a nemzetközi hírlevélben.

Nemzetközi gazdasági hírek – 2023. november 9.

2023-11-10
Nemzetközi gazdasági hírek – 2023. november 9.

A külkereskedelem szempontjából fontos országok aktuális gazdasági helyzetéről tájékozódhat a nemzetközi hírlevélben.


Nemzetközi gazdasági hírek – 2023. július 12.

2023-07-12
Nemzetközi gazdasági hírek – 2023. július 12.

A külkereskedelem szempontjából fontos országok aktuális gazdasági helyzetéről tájékozódhat a nemzetközi hírlevélben.

Üzleti rendezvények

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png