Infotér NextGen konferencia: ahol a jövőt formálják

A bejegyzés érvényessége lejárt!

Az október 19-ei Infotér Konferencia 0. napja elsősorban a felsőoktatási hallgatóknak szól: fiatal diplomások jövőjét meghatározó témákat veszik górcső alá.

Időpont: 2021. október 19. (kedd) 9:00
Helyszín: Balatonfüred, Anna Grand Hotel

Programok és regisztráció ITT!

A Fiatal Vállalkozók Kollégiuma támogatásával megvalósuló 2021. évi Infotér Konferencia rendhagyó 0. nappal indul, amely elsősorban a felsőoktatási hallgatóknak szól, és azokat a témákat veszi górcső alá, amelyek leginkább meghatározzák egy fiatal diplomás jövőjét.
A kormányzati szakemberek, a felsőoktatás kulcsszereplői, trénerek, tanácsadók és piaci cégek mind egy céllal érkeznek: lefektessék az alapjait a jövő oktatásának és segítsenek a fiatal pályakezdőknek megtalálni a helyüket a munkaerőpiacon.
Az Infotér NextGen Konferencia
nem kisebb célt tűzött maga elé, minthogy egy helyre hozza össze az oktatás jövőjének alakításában szerepet játszó valamennyi szereplőt. A kormányzat képviselői, az egyetemek, az oktatási szektorban érintett szervezetek és maguk a hallgatók mellett a fiatal tehetségekre vadászó cégek egyaránt részt vesznek a jövő oktatásával, a digitalizációval, az IT képzések helyzetével vagy a munkaerőpiaci kilátásokkal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetéseken.

A konferencia egyedülálló lehetőség a hallgatók számára, hogy hallassák a hangjukat, elmondják véleményüket és feltegyék kérdéseiket a felsőoktatás döntéshozóinak.

A fő előadók közt szerepel:

  • Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter,
  • Dr. Palkovics László miniszter (Innovációs és Technológiai Minisztérium),
  • Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium),
  • Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma),
  • Biró Albert, az Informatika a Társadalomért Egyesület főtitkára, valamint
  • Dr. Németh István, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettese.

Programozd a jövőd!
A pandémia minden kétség nélkül hatalmas lökést adott annak, hogy a világ a digitalizáció irányába mozduljon. A járvány azonban nem kiváltotta, csak gyorsította a folyamatot. A fejlődés a digitális tudáson alapul, így az Infotér NextGen Konferencia külön szekciót szentel az informatikai képzések jövőjének megvitatására.
Bár évről évre egyre több IT szakember lép a munkaerőpiacra, még mindig vannak területek, ahol hiány van jól képzett informatikusokból.
A konferencia célja, hogy egy asztalhoz ültetve az oktatási szektor, a civil szféra és a kormányzati szervek szakembereit, megtalálják a válaszokat a legfontosabb kérdésekre:

  • Miért alakult ki szakember hiány, milyen megoldási irányok vannak?
  • Mitől lesz népszerűbb az IT szakma a nők számára?
  • Hogyan alakul az IT képzések jövője?
  • A piaci képzések és az egyetemi szakok hogyan jelentenek megoldást a munkaerőhiányra?

A kerekasztal-beszélgetésen Dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium) mellett részt vesznek többek közt a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ), a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és az ELTE informatikai karának képviselői.

Alkalmazott legyek vagy vállalkozó?
A munkaerőpiaci kérdések nem csak az IT hallgatókat érintik, hiszen bármely fiatal diplomásnak fel kell tennie a kérdést: Merre tovább? Mi kell ahhoz, hogy valaki megállja a helyét vállalkozóként és mit keresnek a munkáltatók a leendő alkalmazottakban?
A konferencia lehetőséget teremt, hogy a résztvevő hallgatók a HR szakemberek, trénerek, pszichológusok és a fiatal tehetségekre vadászó cégek képviselőivel közösen találják ki, mi a számukra megfelelő irány.
A Fiatal Vállalkozások Kollégiumának támogatásával a megjelentek azt is körül járják, hogyan tudják a friss diplomások fejleszteni a készségeiket a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően.
A kerekasztal beszélgetésen részt vesznek:

  • az MKB Fintechlab,
  • a Game for Business (G4B),
  • a Dokio egészségügy platform és
  • a Blue Colibri App képviselői.

A piaci szereplők mellett maguk a hallgatók, a hallgatói szervezetek vezetői is elmondhatják, milyen kihívásokkal kell szembenézniük a pályaválasztáskor, hogyan látják a saját helyzetüket.

Az Infotér Konferencia 0. napjával a szervezők nem titkolt célja, hogy kereslet és kínálat egymásra találjon, vagyis hidat teremtsen a frissdiplomások és az új, fiatal kollégákat kereső cégek között.

Az oktatás jövője – a jövő oktatása
Nehéz másfél év áll mögöttünk, aminek egyik legnagyobb elszenvedője az oktatás volt. Bár nem tudhatjuk, milyen kihívásokkal kell még szembe néznünk, a gazdaság újraindítása most is zajlik. A pandémia alapvetően változtatta meg az oktatáshoz való viszonyunkat, de vajon a digitalizáció előre mozdít vagy hátráltat?
Átveszi-e a technológia az iskola és a pedagógusok helyét, másfajta tudásra lesz-e szükségünk ezután?
Milyen hatása van a digitális világnak az egyénre, hogyan kerülhető el, hogy egyes rétegek leszakadjanak?
A Mathias Corvinus Collegium közreműködésével az Infotér NextGen konferenciájának célja, hogy lefektesse a jövő oktatásának alapjait.

Az Infotér Konferencia 0., NextGen névre keresztelt napján a részvétel a felsőoktatási hallgatók számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A regisztrációkat, a jelentkezések sorrendjében, a helyszíni létszámkorlát erejéig tudják fogadni. A kedvezmény csak a részvételi díjra vonatkozik, szállást nem tartalmaz. A konferencia egyéb programjai részvételi díj ellenében látogathatók. Bővebb információkért és a részletes programért látogasson el a konferencia honlapjára.

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png