Július 2-től nem lehet SZÉP-kártyával hideg élelmiszert vásárolni

A SZÉP-kártyát csak rekreációs célokra lehet felhasználni.

Nem lehet SZÉP-kártyával hideg élelmiszert vásárolni, miután a kormány nem hosszabbította meg ezt a lehetőséget. Ezzel visszaállt a kártya eredeti, rekreációs funkciója. A kormány ez év február 1-jétől tette lehetővé, hogy hideg élelmiszert is lehessen vásárolni SZÉP-kártyával. Az eredetileg május 31-ig érvényes rendelkezést később július 1-ig meghosszabbították. Az elmúlt hónapokban lényegében az összes nagy élelmiszerlánc lehetővé tette a SZÉP-kártyás fizetést a boltjaiban, amivel rengeteg kártyabirtokos élt is.

A számlákon felhalmozott tízmilliárdok felhasználásának a cafeteriaelem eredeti céljaitól való eltérítése miatt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége minden szakmai fórumon és a nyilvánosság útján is aggodalmát fejezte ki. Legutóbbi, június 17-ei közleményükben a várakozásoktól elmaradó szállodai forgalommal és a főszezoni bizonytalan kilátásokkal érveltek amellett, miért tartanák szükségesnek, hogy július 1-jétől a SZÉP-kártyát csak rekreációs célokra lehessen felhasználni.

Az MSZÉSZ állásfoglalásával teljes mértékben egyetértett a Stílusos Vidéki Szállodák egyesülete, hangsúlyozva, hogy az ágazat a munkaerőhiánytól, az egekbe szökő energia- és bérköltségektől is szenved, ezért is lenne nagyon fontos a SZÉP-kártya költések visszaterelése az eredeti célkitűzéshez. A kormány június közepén bejelentette, hogy a szintén július 1-jéig érvényes élelmiszer- és benzinárstopot október 1-jéig meghosszabbítja, a SZÉP-kártyás élelmiszer-vásárlási lehetőségről azonban nem esett szó.

A turisztikai szolgáltatók így az utolsó pillanatig, azaz péntek éjfélig izgulhattak, hogy a Magyar Közlönyben esetleg mégis megjelenik a hosszabbításról szóló döntés, de mivel ez nem történt meg, július 2-től megszűnt a bolti élelmiszer-vásárlás lehetősége.

(Forrás: MTÜ)

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök