Meghosszabbodnak a Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukciói

A vállalkozások továbbra is akár nulla százalékos kamattal juthatnak hitelhez.

Megjelent a Széchenyi Kártya Programmal kapcsolatos feladatokról szóló 1913/2020.(XII.16.) sz. Kormányhatározat, amely rendelkezik az átmeneti támogatású Széchenyi Kártya Program konstrukcióinak változatlan paraméterekkel történő meghosszabbításáról, illetve az azt lehetővé tevő finanszírozási többletigény biztosításáról (a termékfeltételek közül a hitelkiváltások kerülnek szigorításra a Kormányhatározatban foglaltak szerint).

Eszerint a Széchenyi Kártya Program Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott úngynevezett kríziskonstrukciói keretében az Európai Bizottság átmeneti közleményének meghosszabbított ideje alatt - jelenleg 2021.06.30-áig - köthető hitelszerződés, illetve vállalható garantőrintézményi kezesség. A Kormányhatározat alapján a program ezen hiteltermékeire vonatkozóan a hitelkérelmek befogadása korlátozás nélkül folytatódhat.

forrás: KAVOSZ
publikálva: 2020.12.17.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az alábbi sajtóközleményt adta ki a Széchenyi Kártya Program meghosszabbítása kapcsán.

A vállalkozások igényeire tekintettel meghosszabbodnak a Széchenyi Kártya Program állami támogatású, kedvezményes feltételrendszerű, alacsony kamatozású, gyorsan elérhető hitelkonstrukciói, így a vállalkozások továbbra is akár nulla százalékos kamattal juthatnak hitelhez.

Az MTI-nek küldött közleményben ismertetik a kormány döntését, amelynek értelmében a Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukciói folyamatosan igényelhetők maradnak 2021 első fél évében is.

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár kijelentette: "a koronavírus-járvány idején kialakult gazdasági helyzetben kiemelten támogatja a kormány a vállalkozásokat, mert ők biztosítanak munkát és megélhetést a magyarok számára. A Széchenyi Kártya Program májusban bevezetett válságkonstrukcióit igénylő vállalkozások összesen közel 220 ezer főt foglalkoztatnak, és a program segítséget nyújt az érintett vállalkozásoknak a munkahelyek megtartásában és létesítésében. Ezért fontosnak tartjuk a program folytatását". Hozzátette, a Széchenyi Kártya Program a koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági helyzetben a kormány egyik fontos gazdaságfejlesztést szolgáló eszköze, amely igazodik a vállalkozások változó finanszírozási igényeihez.

A kormány a hitelekhez változatlan mértékű állami támogatást biztosít kamat-, kezelési költség-, kezességi díjtámogatás, illetve adott konstrukció esetén egyéb költségtámogatás formájában annak érdekében, hogy a járvány elhúzódásával a hazai mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások továbbra is a finanszírozási igényeiknek megfelelő forráshoz jussanak.

Krisán László, a programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a vállalkozók visszajelzései alapján úgy látja, hogy az újonnan bevezetett konstrukciók a vállalkozói igényekre megfelelő választ nyújtanak, hiszen országosan kiemelt az érdeklődés. A mikro-, kis és közepes méretű vállalkozások kevesebb mint hét hónap alatt, közel 28 ezer hitelkérelmet nyújtottak be, összesen 874 milliárd forint hitelösszegben.

A program hitelei iránt a legnagyobb érdeklődés a mikrovállalkozások részéről érkezett, a befogadott ügyletek közel 80 százaléka kapcsolódik hozzájuk. Az igénybe vett SZKP hitelek túlnyomó része likviditási-finanszírozási célokat szolgál, de megfigyelhető a beruházások finanszírozására irányuló kérelmek emelkedő száma is. A beruházások támogatásának azért is van nagy jelentősége, mert amely vállalkozások jól időzített fejlesztésekkel növelik hatékonyságukat, győztesen tudnak kijönni a járvány okozta helyzetből - tette hozzá a vezérigazgató.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként májusban vezették be az új Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz, a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, a Széchenyi Likviditási Hitel, a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz és az Agrár Széchenyi Kártya Plusz termékeket, melyek szeptemberben kiegészültek a Széchenyi Turisztikai Kártya, valamint az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz konstrukciókkal.

forrás: MTI
publikálva: 2020.12.17.

 

 

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök