Nyitottság, alkalmazkodás, gyors reagálás – A siker tényezőiről beszélgettünk a KKV Klubban

A virtuális KKV Klub május 26-i rendezvényén alkalmazkodásról, kezdeményező vállalkozói magatartásról és a lehetőségek felismeréséről osztottunk meg gondolatokat az érdeklődőkkel. Tekintse meg a rendezvényről készített felvételt ITT!

  • Mennyire fontos a gyors alkalmazkodás?
  • Kezdeményező vállalkozói magatartás
  • Vásárlói átalakulások
  • Környezettudatosság

Előadók: Tüske Tamás (HozdL) és Lendvay Patrik (Greenpack futárszolgálat)

Tüske Tamás, a ViddL csomagküldő szolgáltatás megálmodója, nagy logisztikai cégek és webshopok részére valósít meg hatékony kiszállítást különböző digitális eszközök segítségével, elsősorban városon belül, egy igényesen kidolgozott kézbesítési rendszerrel, mely Facebook Messengeren értesíti a címzettet a csomag érkezéséről, melynek optimalizált az útvonala, pontos érkezési időpontot adnak az ügyfélnek, illetve ha a címzettnek bármilyen módosítási igénye van, ezt a rendszerben azonnal megteheti. Magyarországon elsőként valósították meg az érintésmentes küldemény átadást, a címzett a kézbesítés reggelén e-mailben tudja aláírni a csomagot, majd a csomag átvételéhez elég a 6 szám jegyű kódot a futárnak bemondani, melyen keresztül teljesen minimalizálva van az érintkezés.

3 éve működik a cég, melyben már több mint 100 ezer csomagot szállítottak ki, számos díjat elnyertek vele, a Forbes magazin startup versenyének nyertesei és az Innovációs és Technológiai Minisztérium is kitüntette a vállalkozást a csomagszállításban bevezetett innovációjáért (az elmúlt évek alatt még egyetlen csomagot sem veszítettek el).

Nagyobb partnereik pl. az osztrák posta magyarországi leányvállalata, a Magyar Posta. Rugalmasan dolgoznak együtt a futárjaikkal, diákszövetkezeten keresztül diákokkal, vagy alvállalkozókkal, rugalmas időbeosztással, melyet az Y és Z generáció elvár, a futárok applikáció segítségével tudnak idősávokat foglalni maguknak, majd csomagszám alapján történik az elszámolás, minden információ elérhető az okostelefonon, nincs főnök-alkalmazotti viszony. 2000 futárral rendelkeznek, 40-45 aktív futárral dolgoznak.

Tüske Tamás a StartITup Egyesület egyik alapítója. Az egyesület vállalkozó kedvű fiataloknak szervez találkozókat, tréningeket, Nyugat-Dunántúl legnagyobb ötletversenyét rendezik meg Ideathon néven immár 2 éve sikeresen, megalakulásuk óta mintegy 50-60 rendezvényt szerveztek. Osztrák és szlovák partnerekkel is együtt dolgoznak, céljuk, hogy Győrből innovációs Hub-ot (csomópontot) csináljanak, 3 éve aktívan azon dolgoznak, hogy legyen platformja az innovatív régiós ötleteknek, ne kelljen elmenni Budapestre, Pozsonyba, Bécsbe.

Minden hónap első szerdáján startup szerda a start up közösség tagjai számára. Magyarország első és egyetlen vidéki startup inkubátorházát is támogatják Győrben, melynek keretében 8-9 start up csapatot inkubálnak, cél: oktatásokkal, ötletekkel, tréningekkel felgyorsítani a fejlődésüket, legtöbb startup cégben a digitalizáció óriási szerepet kap.

HozdL – Megoldást nyújtott a jelenlegi járványügyi helyzetre, reagált a megszűnt állásokra, egy olyan online platform, melyre bárki leadhatja a megrendelését, és ahol vásárlással együtt történik a csomagok kézbesítése, Szombathelyen és Debrecenben is elindult a szolgáltatás. Innovatív megoldás, de sokan beszálltak ebbe a piacba, még a nagyáruházak és a Wolt is. A csomagok kiszállítása elektromos rollerrel, tömegközlekedéssel történik, fenntartható környezetvédelem.

Egy gazdasági válság hatalmas lehetőségeket jelent, hiszen olyan óriásvállalatok, mint az Uber, Airbnb, IBM, Microsoft ugyancsak válságok idején alakultak. A mostani válság kapcsán az eddigi technológia cégek még nagyobb előnyhöz jutottak. A tradicionális vállalkozásoknak is meg kell újulniuk és alkalmazkodniuk kell a változáshoz, ami 10 éve jó volt, az ma már másképp jó.

Javaslat: nyitottság az innovatív fiatalok és az ötletek felé, az egyetemi kapcsolatok, a fiatalok bevonását kezdeményező programok és a kamara felé, melyekkel falakat lehet dönteni.

Akkor fogjuk túlélni a válságot, ha nyitott szemmel járunk, sok céget megnézünk, optimalizáljuk a folyamatainkat, és átvesszük a jó gyakorlatokat. Érdemes megnézni, hogy csinálja más, hogy csinálják külföldön.

A Flixbus például egy olyan sikeres startup vállalkozás, mely Európa vezető busz szolgáltatójává és jelentős iparági szereplőjévé nőtte ki magát, mely kimagasló ügyfélszolgálat és marketing innovációjával érte el, hogy Európa vezető busz szolgáltatója legyen.

A startup csapatok gyorsan reagálnak a válságra, gyors döntéseket hoznak, kreatívak, innovatívak, alkalmazkodnak a változáshoz, hajlandóak változtatni és megnézni, hogy lehet a megváltozott környezethez alkalmazkodni.

Győr a startup ötletek és egy kiválóan működő startup közösség központja, mely rendezvényeivel, aktivitásaival, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével számos fiatal innovatív ötlet támogatója és egyben megvalósítója is.

Startup szerda: networking és kapcsolati lehetőség, zárt Facebook-csoportot működtet, melyben igazán aktívak a tagok. A közösségben gyakori a külföldi előadók meghívása, akiken keresztül lehetőség nyílt például már eddig is a francia és chilei startup ökoszisztéma megismerésére külföldi példákon keresztül. Érdemes ellátogatni a startup közösségbe.

Minden pénteken 9:30-kor startup retro meeting, melyre az inkubátorház üzemeltetői várják az érdeklődőket.

K&H Inkubátorház a kamara székházában: konkrét segítségnyújtás a csapatoknak a stratégiai célok felállításában, féléves inkubáció, melyek eredményeképpen a fiatal vállalkozók elérik ezeket a célokat, heti szinten történő monitorozás a fejlődésről, TOP szakértőkkel történő együttműködés, kapcsolati háló megosztása, célirányos tréningek tartása. A startup csapatok mentorok támogatásával dolgoznak.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök