Opticom

Optimális kommunikáció elősegítése osztrák és magyar üzletemberek között.

opticom

Cél: üzletemberek segítése, hogy az osztrák üzleti partnerekkel való tárgyalásaik sokkal eredményesebbek legyenek.

Futamidő: 2009. szeptember 1. - 2011. december 31.

Folyamat: kérdőíves felmérés az üzleti szokásokról, majd tréning, tanulmányok készítése az eredményekről

Program: Osztrák-Magyar Határon Átnyúló Együttműködési Program


Elnevezése az „Optimális Kommunikáció” kifejezésből; a kifejezés szavainak kezdő szótagjaiból ered. Célja, hogy egy olyan tudással segítse az osztrák kapcsolatokkal rendelkező üzletembereket, amely segítségével az osztrák üzleti partnerekkel való tárgyalásaik sokkal eredményesebbek lehetnek.

Kommunikációs tréningeken vehet részt térítésmentesen. Kommunikációs tippekkel, tapasztalatokkal lehet gazdagabb. Megismerheti az osztrák üzleti szokásokat és protokollt. Betekintést enged a legújabb módszerekbe (pl. interneten való kommunikáció), mely által jelentősen csökkenteni lehet a kommunikációs költségeket. A projekt keretében szervezett rendezvényeken, műhelyfoglalkozásokon megismerhet további olyan üzletembereket, akik hasonló cipőben járnak, és így tanulhatnak is egymástól.

Az OPTICOM projektben a partnerek (mint a Kamara is) felmérést végeznek a www.opticom.eu/at-hu weboldalon mind magyar, mind osztrák üzletemberek között az egymással való üzleti kommunikációs szokásokról, és arról, hogy mit szeretnek és mit nem az üzleti életben. A kérdőívek kiértékelése folyamatban van. Az ebből születő tanulmányok, hírek folyamatosan kerülnek feltöltésre a www.opticom.eu/at-hu oldalon. Ingyenes tréningeket az osztrák partner szervez 2011 nyarán és őszén.

 

Miért csináljuk?

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett abban, hogy a vállalkozásokat segítse a külföldi (pl. ausztriai) piacra jutásban; és amennyiben már jelen vannak ott, útjukat egyengesse. A piacra jutás és a külpiaci siker egyik feltétele, hogy tisztában legyünk az ország kultúrájával, üzleti szokásaival.


Opticom sikertörténet

Egy magyar faipari vállalkozás eldöntötte, hogy Ausztriában szeretne épület-faszerkezeteket, faházakat, tetőszerkezeteket építeni. Első lépésként Burgenlandba utazott, hogy felmérje a potenciális üzleti partnereket. Személyesen keresett meg néhány osztrák faipari céget, de mivel előre nem beszélte meg velük a találkozót, több helyen elutasították. Amelyik cég fogadta őt, és először leült a vezetővel tárgyalni, látta az irodában a cégvezető családi fotóját, és rákérdezett, majd kötetlenül kérdezgette őt a szabadidő eltöltéséről. Később nemleges választ kapott az ausztriai vállalkozástól különösebb indoklás nélkül. Amikor részt vett az Opticom projekt keretében tartott tréningen, mely arról szólt, hogy mit részesítenek előnyben az osztrák vállalkozók, és mit érdemes a velük való tárgyaláskor elkerülni, hirtelen rádöbbent, hogy mit csinált rosszul. Az osztrák cégvezetőknél mindenképpen előre szükséges időpontot egyeztetni és nem illik őket kérdezni a magánéletükről. A tréning után ismét útra kelt, hogy felkeressen további osztrák faipari cégeket. Természetesen leegyeztette előre az időpontot, és mivel a tréning révén tudatában volt számos íratlan viselkedési szabálynak is, magabiztosabban kötött üzletet. Ma már egy faszerkezetes hidat építenek Bécs mellett.


 

Kapcsolat:

kamara##kukac##gymskik.hu

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök