Új hónap és újból itt a Startup Szerda!

Ezúttal egy kicsit filozofikus és elgondolkodtató témába vágjuk a fejszénket - az online világ összetettségét és rejtett veszélyforrásait boncolgatjuk.


Manapság az internet és az online tér olyan természetessé vált számunkra, mint a levegő. Az életünk szinte minden területét áthatja a digitalizáció, ezer szállal kapcsolódunk az internet nyújtotta közeghez. Ez rengeteg előnnyel jár, hamarabb és pontosabban érünk el A-ból B-be, napok, sőt, órák alatt érkeznek meg a rendeléseink, amiket percre pontosan követhetünk nyomon, nem beszélve a non-stop ránk zúduló információbőségről. Ugyanakkor ez a hirtelen felgyorsult világ számtalan veszélyt is rejt magában.
Felmerül a kérdés, ki vigyáz az adatainkra? Ki fér hozzá a böngészési előzményeimhez, és abból milyen következtetéseket szűr le az életemmel kapcsolatban?  Van-e joga az államnak ahhoz, hogy lehallgassa a beszélgetéseimet vagy belenézzen a levelezéseimbe? Mennyire vagyunk kitéve a manipulációnak az online térben (dark patterns)? Tudunk ellene védekezni? Előítéletes-e a mesterséges intelligencia? Ha igen, ez miként hat az életünkre?
 
Az est során komplex, ugyanakkor roppant érdekes, aktuális és releváns kérdéseket feszegetünk. A célunk nem a kinyilatkoztatás vagy igazságosztás, hiszen ezekre a kérdésekre nincsenek "jó" válaszok. Sokkal inkább az érdeklődés felkeltése, az elgondolkodtatás és a párbeszéd inspirálása.
 
Időpont: 2021. november 3. (szerda) 17:30-20:00 
Helyszín: Rómer Ház
 
3 TÉMA KÖRÉ FŰZZÜK FEL A BESZÉLGETÉST:
- A társadalmi szintű megfigyelés és adatgyűjtés - Mit jelent ez a gyakorlatban és miként lehet védekezni ellene?
- Létezik etikus dizájn? Milyen manipulatív praktikák léteznek az online világban, amelyekkel a viselkedésünkre próbálnak hatni? Hol húzódik a határ az egészséges meggyőzés és a tudatosan alkalmazott manipuláció között?
- Algoritmikus elfogultság (algorithmic bias), azaz mi történik akkor, ha a mesterséges intelligencia részre hajló és ez miként hat az életünkre?
 
A végleges programot és az előadók nevét rövidesen közzétesszük. 
 
Gyertek el, és beszélgessünk egy jót!
Az eseményt megvalósításában hatalmas szerepet játszott a European Enterprise Network (EEN), Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (GYMSKIK) és a Rómer Ház.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök