A KKV Klub az új jogszabályok értelmezésével segítette a vállalkozásokat

A bejegyzés érvényessége lejárt!

A virtuális KKV Klub április 9-i eseményén a kormányzat március közepén bejelentett gazdasági mentőintézkedéseit és az április 7-én bemutatott gazdaságélénkítő javaslatok vállalatok működésére gyakorolt hatásait tekintettük át.

Meghívott vendégeink voltak:

- Szabó László, Vállalati Ügyfélkapcsolati Igazgató, OTP Bank Nyrt.

- Kovács Tibor, Területi Vállalati Igazgató, MKB Bank Nyrt.

Az április 9-i KKV Klub részletei a kamara Youtube-csatornáján is megtekinthetők ITT!


 

Bevezetett intézkedések:

- Kamat- és tőkefizetési moratóriummal élhetnek a cégek, mely a kamat- és tőkefizetés felfüggesztését jelenti a vállalkozások számára. A rendelet értelmében az ügyfél alapvető joga és lehetősége annak eldöntése, hogy élni kiván-e a lehetőséggel. Az ügyfél kérésére adósságszolgálat teljesítése visszamenőleg is biztosított. A moratórium bármikor kérhető és leállítható.

- A bank online pandémiás kérdőívet küldött ki az ügyfelek részére, melynek célja annak felmérése volt, hogy milyen a vállalkozások likviditása, hogy értékelik a helyzetüket, elegendő segítséget nyújt-e a moratórium a cégeknek, hol van igény likviditás pótlásra és milyen beavatkozásra lenne szükség.

- A Jegybank 5 pontos intézkedési csomagot jelentett be, mely financiális segítséget jelent a bankok működéséhez és likviditásuk javításához. A vállalkozások részére hamarosan megnyílik az NHP Hajrá hitelprogram 1.000 Mrd. Ft keretösszeggel, mely kiegészül további 500 Mrd forinttal.

- A moratórium a bankok likviditását komolyan érinti, ezért újratervezés volt szükséges.

- Állami garanciavállalási tőkeprogramok indulnak nagy- és kisvállalatok részére is. A hitelek mögé garanciavállalásokat biztosít a kormányzat, illetve olyan alapokat hoznak létre, melyekhez beruházási elképzelések is csatlakoznak.

- Minden eddig is működő financiális struktúra tovább fog működni, de a konkrét termékek kidolgozása folyamatban van.

- A Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá termékét korábban csak beruházásokra lehetett használni. Keretösszeg: 1,500 Mrd. forint, futamidő 10 évről 20 évre növekszik. Felhasználási célok: lízing, beruházás, forgóeszköz-finanszírozás, hitelkiváltás, NHP-n kívüli hitelek kiváltására és üzletrész vásárlásra is fel lehet használni a hitelt, a korábbi konstrukcióból ez ki volt zárva. Kamat 2,5%. Garantőr szervezetek intézményi szerepvállalása várható. A kockázati költségek a banknál jelentkeznek, amennyiben azonban megfelelő támogatást kapnak a garantőr szervezetek, minimálisra csökkenthető a fedezetek mértéke.

- A bankok jövedelmezőségét az MNB biztosítja, így akár 0% kamat is elérhető. Hitelstruktúrák mögé állami kezességvállalással a garantőr cégek várhatóan 90%-os kézfizető kezességet fognak biztosítani. Betételhelyezési lehetősége lesz a bankoknak, melyre kaphatnak kamatot, ezért az első éves kamat valószínű alacsonyabb lesz, mint a következő évek kamatszintje.

- A KAVOSZ, Széchenyi termékeknél komoly változások várhatók, 4 új termék bevezetése, Széchenyi folyószámlahitel 0,1% ügyfélkamattal, munkahelymegtartó hitel 0,1% kamatlehetőséggel, Széchenyi likviditási hitel 0,2%-os kamatlehetőséggel, Széchenyi Beruházási hitel 0,5% kamatszinttel. Agrár Széchenyi termékkör is marad. Április 20-tól lesznek elérhetők a termékek.

- Az Exim Banknak is lesznek hitelkonstrukciói.

- A Magyar Fejlesztési Bank által kínált struktúrák továbbra is működnek, ezek az úgynevezett 0%-os hitelként emlegetett struktúrák, új GINOP forgóeszköz termék, melyhez 2 lezárt üzleti év szükséges, 3 éves futamidő, forgóeszköz hitel, működési költségekre is használható, 1 év türelmi idő, 0%-os kamat.

Cél: a befogadott hitelkérelemtől számolva a bankok 14 munkanap alatt jussanak el a döntésig.

A Növekedési Hitelprogram április 20-án el tud indulni, remélhetőleg utána az ITM programok is elérhetővé válnak.

Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdasági mentőcsomagjának értelmezése

ITM javaslatcsomag: 3 hónapos 70%-os bérátvállalás, melyet a kormányzat rövidített munkavégzés esetén támogatásként nyújt a munkavállalók részére. 70% bérátvállalás = kieső bér pótlása azon cégeknél, ahol igazolhatóan 30-50% közötti visszaesés tapasztalható.

A teljes munkaidő 50%-os mértékéig áll helyt az állam, ezen felül kötelező fejlesztési időt kell biztosítani a munkavállalók részére. A támogatás a minimálbér kétszereséig jár, azonban bizonyos vállalások szükségesek, pl. a létszám megtartása. Pályázati elven működő rendszer, a cégeknek beadványt kell eljuttatni a munkaügyi hivatal felé, 2 hetes átfutás a költségvetés részéről.

K+F tevékenységet végző cégeknél konkrét bértámogatás várható. Betegszabadságok elektronikussá válnak, egyszerűsített módon lehet ezzel élni, a TB jogviszony vészhelyzet végéig megmarad. Bevallási határidők szeptember 30-ra módosulnak, az Áfa visszatérítés ideje lerövidül.


 

A bértámogatás összegét a teljes bér 70%-ra javasoljuk megemelni.

Átstrukturálást kérünk az egyes támogatási tételek között.

Bizonyos szempontrendszer szerint kérjük, hogy legyen automatikus a bértámogatás igénylése.

Kieső munkabér 70%-át támogatja az állam, mi lesz a 30%-kal?

40%-kal támogatják a cégek, vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységét (nem kell csökkentett munkaidőben dolgozni).

Szocho 2%-os csökkentése, közvetlenül érezhető forrás a cégeknél.

Fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállaló biztosítási jogviszonya nem szűnik meg.

Egyszerűsített pályázatok várhatóak a beruházások terén.

Álláskeresők részére új képzéseket indítanak.

Nyelvvizsga kötelezettség eltörlése.

SZÉP kártya kedvezményes juttatások nagyságrendjét 400.000 Ft-ra emelik.

KIVA csökkentését és a Pénzforgalmi Áfa bevezetést kértük.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png