Ülésezett az Élelmiszergazdasági Kollégium

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Élelmiszergazdasági Kollégiumának ülésén két előadást is hallhattak a résztvevők.

Első előadás:

A hazai élelmiszeripar helyzetét javító intézkedések a Gazdaságvédelmi Akciótervben, az élelmiszeripar számára elérhető támogatások a COVID-19 válságkezelés kapcsán (beleértve a Next Generation EU forrásokat)

Előadó: Dr. Feldman Zsolt államtitkár, Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság

Amiről szó volt: 

  • Az AM, MKIK, ITM, NAV és NAK közösen dolgoztak azon, hogy hogyan lehet a magyar termékarányt növelni. Ennek érdekében most zajlik egy Polctükör felmérés, amelynek várják az eredményét.
  • Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy. A bevezetéshez terveznek egy promóciós indítókampányt, amely egy érzékenyítés lenne, de erről még korai beszélni, hiszen egy ilyen rendszer bevezetése 1,5-2 évig is tarthat.
  • Közétkeztetés. A kérdéskör jelentős, de mint az elmúlt hónapok felméréseiből kiderült, nem annyira meghatározó az élelmiszeripar szempontjából, mint előzetesen sejthető volt. Elkészült egy szabályozási csomag, melynek egyik eleme a Közbeszerzési törvény élelmiszer beszerzésekre vonatkozó részének reformja. Ennek célja az, hogy a hazai közétkeztetési közbeszerzéseknél a rövid ellátási láncból vagy helyi beszerzésből származó termékek részaránya fokozatosan növekedjen.
  • Kistelepülések ellátása. A témában több pilot projekt van folyamatban. A mögöttes beszállítói lánccal is érdemes foglalkozni, így lenne teljes körű az ügy kezelése. Többek között azzal is foglalkoztak, hogy milyen típusú fejlesztések kellenek ahhoz, hogy versenyképesek legyenek az élelmiszer előállítók.
  • Támogatások. Ennél a témánál kiemelte a koronavírus válság támogatásait. 6,7 milliárd forint támogatás jutott közel 1300 szereplő számára, ami azt jelenti, hogy 125 ezer Ft/foglalkoztatott jutott az ágazat foglalkoztatóinak, továbbá egyéb likviditás javító intézkedéseket kapott az ágazat.
  • Ezt követően államtitkár úr néhány gondolatot megosztott a 2021-27-es európai uniós források tervezéséről. A közvetlen támogatásoknál egy zöldebb feltételrendszert kell meghatározni, ami a gazdák részéről is termelői szerkezeti változásokat követel. Az Európai Parlament egy zöldebb előírást pártol, ezért ezek az előírások hatással lehetnek a termelési folyamatokra, mely a szempontokat az élelmiszerágazat is szem előtt kell, hogy tartsa.
  • Sütőipari oldalról felvetődtek azok a kérdések, hogy a Romániában előállított friss kenyeret miért értékesítik Magyarországon magyar zászlóval és a pékáru áfája miért nem 5 százalékos mértékű, mint a többi alapvető élelmiszeripari termék áfája. Államtitkár úr reagált a két felvetésre: a magyarosítás kérdését meg kell oldani, az illegális dolgokat fel kell számolni. Áfa csökkentés a mostani helyzetben nem várható.

Második előadás:

A hazai élelmiszeripar helyzetét javító intézkedések

Előadó: Dr. Nagy Ádám helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium Gazdaságstratégiáért és Szabályozásért Felelős Államtitkárság

Amiről szó volt: 

  • A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként az élelmiszeriparra is vonatkoznak a munkahelyvédelmi és teremtési programok, a vállalkozás-fejlesztési eszközök. Közvetlenül az élelmiszeriparban megjelenő támogatások összegei: munkahelyvédelmi bértámogatások programokban 1,5 milliárd, beruházás-ösztönzésként 32 milliárd került hozzájuk és hitel- és garancia-programokon keresztül több mint 265 milliárd került a cégekhez. Egyértelmű, hogy a támogatható fejlesztési irányokra és igényekre célzott támogatásokat is érdemes létrehozni, ezért 35 milliárd forintos hazai forrású programot hoztunk létre. Melyek azok a lehetőségek és igények, ahova célzott támogatásra van szükség? Kereskedelmi láncokat és beszállítóikat kérdezték meg, így kiderült, hogy csomagoláshoz kapcsolódó fejlesztési igények jelentek meg első körben, mely egy jól megfogható és támogatható cél. Ez a pályázat még idén meg fog jelenni és jövőre indulhatnak az ilyen típusú fejlesztések. Az IFKA lesz a pályázat kezelője és lebonyolítója és a cél, hogy vállalkozásfejlesztési szolgáltatást is tudjanak majd a cégeknek szolgáltatni.
  • A résztvevői hozzászólásoknál felvetődtek azok a kérdések, miért nem támogatják a kistelepülések élelmiszerellátása érdekében saját termékek kiszállítására használt gépjárművek beszerzését, illetve újrahasznosított csomagolóanyag támogatása várható-e? A válaszokból kiderült, hogy zöldprogram keretében környezetbarát megoldások támogathatóak, így a zöldrendszámos autók beszerzésére vannak célzott támogatási programok. Az újrahasznosított csomagolóanyag támogatásánál horizontális szempontból mindenképp megjelenik egy környezetbarát szempont is. Hulladékgazdálkodási stratégia keretében pontosan ilyen támogatásokat terveznek, a pályázatok kiírásai Boros Anita államtitkár asszony vezetésével zajlanak.

 

Dr. Tóth Attila a Brexittel kapcsolatosan elmondta a legfontosabb újdonságokat. Arra kell figyelni, hogy halászati kvóták, állami támogatások kérdésében és a kilépés rendezésének kérdésében, milyen előrehaladás lesz. Szerinte lesz megállapodás ezekben a kérdésekben. Ha nem lesz megállapodás, akkor baromfi termékek esetében jelentős vámteherre kell számítani.

A két nagyon érdekes és hasznos információkban gazdag előadás alapján megállapíthatjuk, hogy jövőre is lesz teendője a kamara Élelmiszergazdasági Kollégiumának.

 

Dr. Kovács Péter
Élelmiszeripari Szakmai Osztály
elnök

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök