Társadalmi egyeztetés a kötelező árcsökkentést előíró tervezetről

A bejegyzés érvényessége lejárt!

Mondja el véleményét az 500 millió forint árbevételt meghaladó üzletek számára kötelező árcsökkentést előíró tervezetről május 4-ig!

A szankciós infláció letörése érdekében a kormány új inflációellenes eszköz bevezetéséről döntött: a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket rendszeres akciók meghirdetésére kötelezi.
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium kidolgozta a részletszabályokat, a tervezet társadalmi egyeztetése 2023. április 26-án megkezdődött.

A kormány a vásárlók érdekében az új intézkedéstől azt várja, hogy az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás és a spekuláció, így már a közeljövőben tovább mérséklődhet az infláció. 

A tervezet 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelező árcsökkentést (akciózást) ír elő azon kereskedők részére, amelyek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot. A kötelező akciókra a kereskedőknek heti rendszerességgel kell sort kerítenie, az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart.
A tervezetben 20 akcióköteles termékkategóriát határoznak meg, többek közt a következőket: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb cereáliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők. Az akcióköteles termékkategóriákba tartozó termékekre vonatkozó tájékoztatási segédletet az Agrárminisztérium a saját honlapján teszi közzé.

Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük. A kereskedő köteles a kötelező akciózással összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni, valamint a reklámtevékenységéhez kapcsolódóan kiadott nyomtatott termékein és online felületén feltüntetni. A kereskedő az akciózás időtartama alatt a kötelező akcióval érintett termék vonatkozásában köteles abból megfelelő mennyiséget árusítani és készleten tartani.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetet az alábbi linken érhető el:
https://kormany.hu/dokumentumtar/veszelyhelyzeti-elelmiszerar-inflacio-csokkentese-szukseges-intezkedesek


A véleményeket 2023. május 4-igkozigazgatasiegyeztetes##kukac##gfm.gov.hu email címen várják.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök