Vírus és gazdaság: újrakezdés vagy újratervezés?

Erősítse innovációval cége „immunrendszerét”!

A „vírus” – mint azt az utóbbi időben megtapasztalhattuk – nemcsak emberre, hanem a gazdaságra is veszélyes lehet. Tudjuk, hogy innováció alatt, új termék, új gyártási mód bevezetését, új piacok megnyitását és hatékonyságnövelő eljárásokat értünk, melyek egy-egy kreatív ötleten alapuló folyamat elindítása révén valósulnak meg. Ez így persze túl általános, sokkal konkrétabb a problémamegközelítés, ha a bajban lévő KKV-k működésének innovációjáról beszélünk, melynek valószínű eredménye a tervezhetőség, azaz erőforrásaik ésszerűbb felhasználása. Amit azonban ezúttal nem a mindenáron való növekedésre fordítana „szervezetük”, hanem elsősorban „védekezésre”.  Növekedni persze nem tilos recesszió idején sem. De haladjunk sorjában.

A „hagyományos” kisvállalkozói gondolkodásmód a szakmaiságra és a korrekt teljesítésre helyezi a hangsúlyt, ami legtöbbjük számára eddig elég volt a megélhetéshez és egy elfogadható fejlődéshez is. Ezzel párhuzamosan kialakultak azok az ösztönös rutinok (termelésszervezés, adózás, likviditás, házipénztár „szinten tartása” stb.) melyek megadták a vezetés biztonságérzetét.  Eddig…                      
A jelenlegi helyzetben azonban ez már nem elég, egy merőben új szemlélettel kell közelíteni a feladatokhoz: ez a hatékonyság-tudatos vezetői gondolkodásmód.

Ahhoz tehát, hogy eredményesen védhessük ki a Covid okozta gazdasági helyzet következményeit, még inkább igaz, hogy terveznünk kell erőforrásaink felhasználását. Pontosabban újra kell terveznünk azokat, a jelenlegi helyzethez igazítva. 
Ideje tehát a tavaszi első hullám vészforgatókönyvein túllépni és a jövőre gondolni.

Az ehhez szükséges döntések megalapozása azonban nem megy adatok nélkül. Adatok márpedig vannak minden rendes mikro- és kisvállalkozásnál. Persze nem biztos, hogy akkor és úgy, ahogy a cégvezetés szeretné. A működés innovációjának alapkérdése pedig pont ez: ha az adók bevallása és az évvégi beszámoló törvényes, illetve szabályos, akkor miért nem kaphatja meg, az e dokumentumok alapját képező adatokat a könyvelőtől a cégvezetés is? A megoldást az általunk kialakított kontrolling-orientált könyvelési metódus jelentheti…  És ehhez, még csak méregdrága, a mikrovállalkozások számára, gyakran túlkomplikáltnak tűnő szoftver bevezetése sem szükséges. A fejlesztés első fázisában legalábbis nem… Bőségesen elegendő az ügyviteli folyamatok és a vezetés információ igényének logikus végiggondolása, majd a számviteli-, ügyviteli rend módosítása ennek megfelelően.

Az eredmény pedig – a valós helyzetet tükröző adatok, időben történő szolgáltatása a cégvezetés döntéseihez – nem marad el.  Az általunk ekként kialakított rendszerek esetében biztosan nem … Tapasztalatainkat szívesen megosztjuk könyvelő kollégáinkkal és azokkal a mikro- és kisvállalkozásokkal, akik „felveszik a kesztyűt”, nem félnek a jelenlegi helyzet adta kihívásokkal szembenézni és akik önkéntes tagjai kamaránknak.

Varga István                                                                                                                                           
adószakértő                                                                                                                                               
gazdasági szakmérnök
CONSULT-UNION GYŐR                                                                                                                                   
GazdaságTanácsadó és Könyvvezető kft.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök