"Gazdasági döntések a COVID-19 tükrében"

Lehetőségek a hirtelen kialakult pénzügyi problémák enyhítésére.

A hazai hatályos jogszabályi környezet több lehetőségeket nyújt a társaságok számára ebben a rendkívüli helyzetben a hirtelen kialakult pénzügyi problémák enyhítésére. Ezt egyrészről az egyes fizetési kedvezmények (így fizetési halasztás, részletfizetés, illetve pótlék, bírság mérséklés, elengedés) lehetőségének kihasználása, másrészről az egyes adónemek (társasági adó, helyi iparűzési adó, innovációs járulék) tekintetében való adóelőleg mérséklése biztosíthatja, mely kérelmekkel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal méltányosság eljárást ígér. 

 

Az alábbi linkek, információk a fent bemutatott lehetőségeket részletezik:

 

  • Gazdálkodó szervezetek fizetési kedvezményei:

https://nav.gov.hu/nav/letoltesek_egyeb/adatlap/adatlapok_fizkonny_20130101.html

 

Az alábbi linken a NAV honlapjáról letölthető FAG01 adatlap beküldésével lehetséges kihasználni a különböző adónemek tekintetében mind a fizetési halasztás vagy részletfizetés, mind pedig a pótlék, bírság  mérséklés lehetőségét, amelyhez kapcsolódó kitöltési útmutató is elérhető ugyanezen a linken.

 

  • Gazdálkodó szervezetek esetében a társasági adó előlegének csökkentése:

 

Az ÁNYK nyomtatványkitöltő programon keresztül elérhető ELOLEGMOD űrlap beküldésével lehetséges a társasági adó előlegének csökkentése iránti kérelem benyújtása figyelemmel a vonatkozó határidőre.

 

  • Gazdálkodó szervezetek esetén a helyi iparűzési adó előlegének csökkentése:

 

Ezen adónem tekintetében minden esetben az illetékes önkormányzatok portálján  elérhető ASP rendszeren keresztül leadható elektronikus nyomtatvánnyal lehetséges kérni a csökkentés lehetőségét figyelemmel a vonatkozó határidőkre.

 

  • Gazdálkodó szervezetek esetén az innovációs járulék előlegének csökkentése:

 

Az egyes társaságokat terhelő innovációs járulék esetében a NAV tájékoztatása alapján nincs külön formanyomtatvány, az adózók az https://epapir.gov.hu/ weboldalon keresztül kérelmezhetik ezen közteher előlegének csökkentését.

 

forrás: PwC Magyarország 

 

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png