Továbbra is 5 százalék az elviteles, illetve házhoz szállított étel- és ital áfája

Továbbra is megmaradt az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra bevezetett 5 százalékos adómérték.

A vendéglátó üzletekre vonatkozó korlátozó intézkedések hatályának időtartama alatt vezették be az 5 százalékos adómértéket azokra az ételekre és italokra, amik helyben fogyasztáskor is 5 százalék alá esnének. Ez továbbra is megmaradt, a kiszállítási díjra ugyanakkor továbbra sem érvényes.

A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltétele, hogy a vendéglátó üzletnek alkalmasnak kellett lennie a helyben történő fogyasztásra a veszélyhelyzet miatt vonatkozó korlátozó intézkedések hatálybalépését megelőzően. Nem függ azonban az alkalmazása attól, hogy az érintett vendéglátó üzlet (amely egyébként alkalmas a helyben történő fogyasztás biztosítására) ténylegesen lehetővé teszi-e az ételek-italok helyben (teraszon vagy zárt térben) történő fogyasztását.

Az említett feltételekkel a kedvezményes adómérték a 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet hatályba lépése, vagyis 2020. november 14. napja óta folyamatosan alkalmazható. E jogszabály a kedvezményes adómérték alkalmazhatóságát a vendéglátó üzletekre a veszélyhelyzet miatt vonatkozó korlátozó intézkedésekről szóló előírásokra hivatkozva, ezen intézkedések hatályának időtartamához köti. A jogalkotói szándékkal összhangban tehát a vendéglátó üzleteket érintő intézkedések legújabb, 2021. május 23-ától hatályos módosulását követően továbbra is alkalmazható a kedvezményes adómérték az étel-ital elvitellel, házhoz szállítással megvalósuló értékesítésére.

A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltételeiről részletesen az alábbi tájékoztatóban olvashat: 
https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/Az_5__os_afamertek_al20201124.html

 

Forrás: nav.gov.hu

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png