2025-től változhatnak a kkv-k adómentességének szabályai

2024 végéig meghosszabbítják az alanyi adómentességet 12 millió forintos értékhatárig a kis- és középvállalkozások körében. 

Az Európai Unió Tanácsa 2024. december 31-ig engedélyezte az alanyi adómentesség 12 millió forintos értékhatár alkalmazásának meghosszabbítását Magyarországon a kis- és középvállalkozások körében.
A PwC tájékoztatása szerint 2025-től jelentős változások lépnek életbe a HÉA-irányelvben meghatározott különös szabályozási rendszerben a kis- és középvállalkozásokra vonatkozóan. Az intézkedések a kis- és középvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentését hivatottak szolgálni, valamint egy olyan adózási környezet kialakítása a cél, amely segíti a vállalkozások növekedését, illetve külföldi cégekkel való kereskedést is.
A 2016-ban elfogadott ÁFA akcióterv rendezni kívánja a jelenlegi szabályozásból fakadó egyenlőtlenséget, amely szerint csak az adott tagállamban letelepedett vállalkozásoknak jár a mentesség.
2025-től a tervezet szerint egy egységes maximális – 85 000 eurós értékhatár kerül bevezetésre alanyi adómentesség terén. Az intézkedés nyomán a kis- és középvállalkozások azon országokban is jogosultak lesznek a mentességre, ahol nincsenek letelepedve.
A mentesség igénybevételéhez azon országokban, ahol a vállalat nincs letelepedve, a vállalat árbevétele nem haladhatja meg a 100 000 eurót, illetve teljesített termékértékesítéseik és szolgáltatásnyújtásaik értéke sem lépheti túl a fentebb említett 85 000 forintos értékhatárt sem.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök