3 éves a gyártó kkv-k digitalizációját célzó I4MS

Gyártási szakértők gyűltek össze Budapesten, hogy megünnepeljék az I4MS – a gyártó kkv-k digitalizációját célzó kezdeményezés – hároméves fennállását.

Az október 19-i hibrid rendezvényen EU-forrásokat és sikertörténeteket mutattak. A fő napra 300+ digitalizációs és gyártási szakértő regisztrált több mint 20 országból. A főszervezők a FundingBox Accellerator, a Tecnalia és a Mobile World Capital voltak.

A feldolgozóipar digitalizálására irányuló legnagyobb európai kezdeményezés, az I4MS (ICT for Manufacturing SMEs) 2022. október 19-én Budapesten, A feldolgozóipar európai vezetői és digitális átalakítói” című konferencia keretében tartotta záróeseményét. A rendezvényen az ökoszisztéma összefogásáról, sikertörténetekről, tanulságokról és know-how cseréről egyeztettek.
Az esemény középpontjában az európai digitális innovációs központok (EDIH), az európai projektek, a kkv-k, a technológiai szolgáltatók, a feldolgozóipari ágazatok, az innovációt és a technológia transzfert segítő szervezetek, valamint a lehetőségek feltárása és a hálózatépítés álltak.
A közös munka eredményei várhatóan hosszú távú együttműködéseket hoznak létre az érdekelt felek között, amelyek túlmutatnak a kezdeményezés keretében 2020 és 2023 között kiosztott 40 millió eurón.
A konferencia résztvevőit Kölkedi Krisztián, az Express Innovációs Agency vezérigazgató-helyettese köszöntötte, majd Matthias Kuom, az Európai Bizottság kirendelt nemzeti szakértője mondott köszönetet az I4MS keretében 2013 óta végzett munkáért.
"Az uniós projektek hozzájárulása a gyártó kkv-k digitalizálásához messze túlmutat a finanszírozáson, mentorálást, hálózati és műszaki támogatást nyújt a digitális technológiák bevezetésének előmozdításához" - mutatott rá Mayte Carracedo, az I4MS koordinátora és a FundingBox társalapítója. Jávor Tamás – mint az I4MS egyik kedvezményezettje a DIGITBrain projekt keretében – kifejtette, hogy "a startup vállalkozás sikeréhez finanszírozásra és hálózatépítésre van szükség". Ez összhangban volt Maria Roca, a FundingBox vezető projektmenedzsere megjegyzésével, aki az I4MS kihívásait és tanulságait összefoglaló beszédében kiemelte: "A projektek kommunikálása során a helyi struktúrákat tudással kell táplálnunk, és kéz a kézben kell dolgoznunk velük, hogy támogassuk a kkv-kat a digitalizációra való törekvésükben".

Az I4MS 4. fázisának hároméves szakaszát lezáró rendezvényen szó esett a jelenleg aktuális témákról és a jövőbeli kihívásokról. A feldolgozóipar az Ipar 5.0 felé, egy zöldebb, rugalmasabb és emberközpontú európai gazdaság irányába tart, ahol az iparágak aktív szerepet játszhatnak a társadalmi kihívások megoldásában. Cornelia Amihalachioae, az EFFRA innovációs tanácsadó szakértője megjegyezte, hogy "a fenntartható gyártás nemcsak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben segít, hanem pozitívan befolyásolja a kkv-k eredményét is".  A panelbeszélgetés résztvevői megvitatták továbbá annak fontosságát, hogy a munkavállalók tapasztalatai a technológia bevezetésének középpontjába kerüljenek. Ennek fényében Jordi Arrufí, a Mobile World Capital Barcelona tudásért és digitális tehetségekért felelős igazgatója pedig azt mondta: "fontos, hogy a technológiafejlesztés és -átvétel emberközpontú megközelítéssel történjen".

Az I4MS innovációs projektjei (AI Regio, VOJEXT, Better Factory, Change2Twin, DIGITBrain, Kitt4SME, Pulsate, DIH World, és még sok más) alkalmazási eseteit és sikertörténeteit a kiállítótéren mutatták be, a kkv-k és az európai projektek stakeholderei számára szervezett „túrákon”.
A konferencia mellett az Enterprise Europe Network (EEN) támogatásával előre egyeztetett tárgyalások is lezajlottak, így a résztvevők több mint 230 hivatalos és számtalan nem hivatalos találkozót bonyolítottak le.
Az I4MS Disruptors Award 2022 díjat a FOLD kísérleti együttműködési projekt kapta, amelyet Isaac Monté művész képviselt, és amelyet a Better Factory finanszírozott.

 

További információk az I4MS-ről
Az I4MS – a rendezvény szervezője – az Európai Bizottság által finanszírozott, a feldolgozóipar digitalizációját finanszírozó legnagyobb európai kezdeményezés. Fő célja a digitális innováció kiterjesztése a kkv-kban és a középvállalatokban, valamint a digitális innovációs központok páneurópai hálózatának kialakítása.
Ez az uniós kezdeményezés az európai kompetenciaközpontok és innovációs központok segítségével lehetővé teszi és elősegíti a feldolgozóipari kkv-k és a középvállalkozások együttműködését az értékláncukban. A nagy teljesítményű számítástechnikai központok, a legjobb egyetemek és az alkalmazásorientált kutatószervezetek határokon átnyúló kísérletek során minden szereplő számára előnyös helyzetet teremtenek, lehetővé téve a kkv-k számára, hogy nyílt felhívásokon keresztül technológiai és pénzügyi támogatásra pályázzanak a digitális innovációs kísérletek vállalkozásaikban történő elvégzésére.
Az I4MS koordinátora a FundingBox, partnerei pedig a Mobile World Capital Barcelona és a Tecnalia.
Bővebb információ: i4ms.eu

A rendezvény társszervező partnerei
Az I4MS zárórendezvényét az Express Innovation Agency, a PBN Advanced Management, az Enterprise Europe Network és az Európai Bizottság közösen szervezte.

A rendezvényen készült videofelvétel itt tekinthető meg: https://i4ms.eu/i4ms-final-event/

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök