5 százalékra csökkent a házhoz szállított ételek áfája – 11.16.

5 százalékra csökkent az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételek és italok áfája – megjelent a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó újabb gazdasági rendelet.

A házhozszállítás áfájának csökkentésével segíti a kormány a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó intézekedések által sújtott ágazatot, a vendéglátást. 27 százalékról 5 százalékra csökkentették az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételek és italok áfáját. Fontos: a szállítási díjra nem alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

A rendelet így szól:
A 498/2020. (XI. 13.) számú rendelet alapján a 30 napig tartó védelmi intézkedés hatályának időtartama végéig az  általános forgalmi adó mértéke az  adó alapjának 5 százaléka lesz azon elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra, mely étkezőhelyi vendéglátás keretében történő értékesítés esetén az áfatörvény 82. § (2) bekezdése hatálya alá tartozna. Az adómérték alkalmazására abban az esetben kerülhet sor, amennyiben a szolgáltatás nyújtásának feltételei a védelmi intézkedés elrendelését és hatálybalépését megelőzően fennálltak, illetve annak hiányában fennállnának. Az adómérték nem alkalmazható a szállítással kapcsolatos díjra, a számlát meg kell osztani az 5 százalékos áfájú kiszállított étel és a 27 százalékos áfájú szállítási díj között.

A vészhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló újabb rendelet 2020. november 13-án (pénteken) este jelent meg a Magyar Közlönyben, s a kihirdetés másnapjától érvényes. A rendelet február 8-án veszti hatályát.


Forrás: Magyar Közlöny
2020. november 16. 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png