A fix áras energia szerződések esetében kedvezőbb feltételeket kér az MKIK

A területi kamarák által összegyűjtött számos vállalkozói jelzés alapján indokolt és szükséges az energiaszerződések felülvizsgálata.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását. A területi kamarák által összegyűjtött számos vállalkozói jelzés alapján indokolt és szükséges az energiaszerződések felülvizsgálata.
A KKV-k nagy része a jelenlegi piaci árhoz képest viszonylag magas áron kötötte meg fix áras szerződését tavaly ősszel, és kényszerült bele 2022-ben a fix áras szerződéskötésbe tevékenységük folytatása érdekében. A hazai kkv-kör a kedvezőtlen feltételű szerződéssel járó megemelkedett költséget – alacsony teherbírása okán – hosszú távon nem tudja elviselni. A fix áras szerződések ugyan előnyös lehetőséget nyújtottak az energiaellátás biztosítására, kiszámítható költségeket nyújtva a vállalkozásoknak a szerződéskötés évében felmerült negatív külső körülmények enyhítésére, azonban az elmúlt időszakban bekövetkezett piaci változások és a nemzetközi árak csökkenése miatt a jelenlegi helyzet nagyságrendileg hozzávetőlegesen 60 ezer vállalkozást érinthet. Ennek mintegy harmada az, aki rendkívül magas áron szerződött le tavaly év végén. Az MKIK ezért javasolja, hogy a kormányzat tekintse át a jelenleg érvényben lévő fix áras energiaszerződéseket ugyanis ott, ahol átlagosan 265 EUR/MWh árat tapasztal a szektor – ami a jelenlegi tőzsdei árnál magasabb – ott érdemi beavatkozás szükséges. A jelenlegi árkülönbözet megköveteli az olyan módosítást, amely lehetővé teszi az előző szerződés kedvezőtlenné vált feltételeinek korrigálását.
A KKV-kör bürokrációs terheinek csökkentése érdekében az MKIK szorgalmazza továbbá, hogy a szerződésmódosítás automatikus legyen és a vállalkozásoknak ne legyen vele teendője.
 
Az orosz-ukrán háború és a világgazdasági okok miatt hazánkban kialakult energiaválság pillanatnyi kezelését – a probléma megismétlődésének okán – össze kell kötni az energiakitettségünk markáns csökkentésével. Azoknak a vállalkozásoknak, akik hajlandóak lépéseket tenni az energia felhasználásuk racionalizálásáért, célzott ösztönzőket – támogatott hitelt, csereprogramot, támogatást – kellene biztosítani annak érdekében, hogy Magyarország energiakitettsége érdemben változzon a jövőben. Az MKIK álláspontja szerint fontos, hogy a vállalkozások mielőbb beépítsék az energiamixükbe a fenntartható energiaforrásokat, vagy középtávon akár teljes mértékben átálljanak az energiahatékony, tiszta energiára. Azonban az átállás hosszabb időt vesz igénybe, ezért rövid távon elengedhetetlen a jelenlegi probléma kezelése, annál is inkább, mivel a magas rezsikiadások miatti költségnövekmény begyűrűzik a
termékek, szolgáltatások árába, tovább fokozva ezzel az inflációs nyomást. Az MKIK fontosnak tartja, hogy az ilyen formán keletkező költségmegtakarítást a vállalkozások az árak csökkentésére fordítsák, ezzel is mérsékelve a gazdaságra és a rájuk nehezedő inflációs nyomást. A felszabaduló források felhasználását egy kontroll rendszer felállításával lehet ellenőrizni, ezzel garantálva az
árak mérséklődését.
 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara célja, hogy támogassa a vállalkozásokat a versenyképességük javításában és a fenntartható gazdasági növekedés elősegítésében. Az energiaellátás stabilitása és a gazdasági növekedés fenntartása a versenyképesség kulcsfontosságú tényezője.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elkötelezett a gazdaság szereplőinek képviseletében és a gazdasági környezet javításában, annak érdekében, hogy a hazai vállalkozói kör versenyképessége fennmaradjon és az
energiaellátásuk zökkenőmentes maradjon.
 
Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara sajtóközleménye

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png