A földgázfelhasználók korlátozási kategóriáinak változása

A földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló új szabályrendszerben a korábbi 8 helyett 3 kategóriába kell besorolni a felhasználási helyeket.

A kormány 2023. augusztus 24.-én kiadott 399/2023. (VIII. 24.) rendeletében jelentősen átdolgozta a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló szabályrendszerét.
Az új rendszer alkalmazásának kezdete 2024. január 1., ezért a kereskedőknek (vagy saját jogon eljáró felhasználóknak) 2023. november 15-ig kell leadniuk a felhasználási helyekre vonatkozó új besorolási kategóriákat.

Új korlátozási kategóriákat vezettek be a rendszerben, így ennek következtében a korábbi 8 helyett összesen 3 kategóriába kell besorolni a felhasználási helyeket az alábbiak szerint:

  • I. korlátozási kategória: 50MW teljesítménynél nagyobb erőművek
  • II. korlátozási kategória: legalább 10 m3/órás távmért felhasználási helyek
  • III. korlátozási kategória: 10 m3/óra alatti vagy nem távmért felhasználási helyek

Az új szabályok szerint a korábbi sok kategória helyett a további differenciálás alapját a korlátozási kivételek adják, melyekbe való tartozásról a felhasználónak nyilatkozatot kell tennie, valamint azt hatósági bizonyítvánnyal, vagy a besorolás jogosultságát igazoló egyéb dokumentummal igazolnia kell. (A rendelet 14. § paragrafusa rendelkezik a szükséges igazolásokról az egyes kivételi kategóriákkal kapcsolatban.)
Ahol a törvény a hivatal (MEKH) által kiadott hatósági bizonyítvány szükségességére hivatkozik, ott a Hivatal közlése alapján a kérelmeket a megszokott csatornákon a (pl. cégkapuról hivatali kapura küldve az általános űrlap formanyomtatványon) lehet benyújtani a hivatal részére. A kérelem elbírálásához csatolni szükséges a releváns információkat tartalmazó mellékleteket és az eljárásidíj megfizetéséről szóló igazolást. Az általános űrlap ITT érhető el.

A hivatal tájékoztatása szerint mivel az ÜKSZ-ben meghatározott igazolás részletszabályai nem kerültek kidolgozásra, így javasolják az intézményvezető által kiállítani az igazolást.

Az új korlátozási besorolásokkal kapcsolatban minden felhasználót felkeres a kereskedője. Ekkor a felhasználónak kötelezően meg kell jelölnie a korlátozási kapcsolattartó személyét, illetve amennyiben rendelkezik olyan felhasználási hellyel, mely bármely kivételben érintett lehet, a felhasználónak a feladata a szükséges nyilatkozat kitöltése és a hatósági bizonyítványok beszerzése.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png