A győri Széchenyi tér adott otthont a kenyérfesztiválnak

A fogyasztói igények inspirálják a pékségek fejlesztéseit.

A verőfényes napsütés, a nyárias idő és a győri Széchenyi tér egyedülálló hangulata teremtett ideális körülményeket szombaton a 19. alkalommal megrendezett Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozónak, melyen több százan nézelődtek, kóstoltak és vásároltak a térség legkiválóbb pékségeitől. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata együttműködve Győr önkormányzatával, a Magyar Pékszövetséggel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzattal és az Europe Direct Irodával ismét lehetőséget teremtett a régió pékségei, cukrászatai és kézművesei bemutatkozására, a fogyasztóknak pedig a termékek megismerésére és értékelésére.

Ha kenyér van, minden van – mondta a kenyérfesztivál megnyitóján Szeles Szabolcs Győr alpolgármestere, aki hozzátette: a kenyér sütése művészet és tradíció, a termék maga sok mindennek szimbóluma, az évente visszatérő győri seregszemle pedig a kenyér valamint a pék szakma igazi ünnepe.

Az eseményen ott volt Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, aki elsőként az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak mondott köszönetet azért, hogy a kenyérfesztivált idén valóságosan is megrendezhették. A kenyérfesztivál lehetőséget ad a szakmának a termékek bemutatására, az új ötletek és technológiák megismertetésére – mondta az elnök.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő beszédében röviden visszatekintett az Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó történetére, kiemelve, hogy az esemény a szakma presztízsének emelését valamint a tudatos fogyasztói magatartás erősítését egyaránt szolgálja. A képviselő felhívta a figyelmet a hazai termékek vásárlásának fontosságára is.

A megyei agrárkamara képviseletében Németh Gergely elnök köszöntötte a megjelenteket, és rámutatott a fesztivál regionális jelentőségére, hiszen ezúttal is érkeztek az egész megyéből és a határon túlról is kiállítók. Mint mondta, a találkozó lehetőséget nyújt a szakmai innovációk megismertetésére valamint a pékségek, cukrászatok egymás közötti tapasztalatcseréjére és a fogyasztói kapcsolatok építésére.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében a felhívta a figyelmet arra, hogy a sütőipar szereplői a kor, a fogyasztói igényeknek megfelelő új termékek sokaságát állítják elő, így mindenki talál az ízléséhez, elvárásaihoz illő árut a pékségek egyre színesebb kínálatában.    

A fesztivál életre hívója és főszervezője, Prof. Dr. Lakatos István, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a kamara kézműipari tagozatának elnöke kiemelte: a rendezvény a Veres Péter középiskolából indulva jelentős fejlődésen ment keresztül, s hagyományt teremtett a közel két évtized alatt. Beszédében köszöntötte a 750. évfordulóját ünneplő várost, a határon túlról érkezett kiállítókat valamint a pék szakma kis- és nagyvállalkozásainak megjelent képviselőit, majd jó szórakozást kívánt a fesztivál résztvevőinek és közönségének.

A Széchenyi téren megjelenteket egész nap színes programok szórakoztatták, és a rendezvény zárásaként átadták az idei szakmai elismeréseket.      

A hagyományos édes péksütemény kategóriában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díját a Pedró Pékség érdemelte ki, a fesztivál hagyományos kovászos kenyere a Lipóti pékség terméke lett. A fesztivál innovációs péksüteményének díját a Lipóti pékség kapta, ahogy a legjobb kiflinek járó kitüntetést is nekik ítélte a közönség. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a megye kenyérének a Kék Pék termékét választotta, míg Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő különdíját a hagyományos kovászos kenyér kategóriában a Boulangerie Nice nyerte. A fesztivál hagyományos sós péksüteménye díját a Pedró Pékség, az édes péksüteménynek járó elismerést a Boulangerie Nice, a legjobb innovációs péksütemény kitüntetést a Lipóti pékség kapta, míg a fesztivál innovatív kenyere cím a F&K pékségé, a legjobb innovációs péksütemény pedig a Lipóti pékségé lett.

A Magyar Pékszövetség különdíjait hagyományos édes péksütemény kategóriában a F&K Pékségnek, a hagyományos sós péksütemény kategóriában a Lipóti Pékségnek, az innovatív péksütemény kategóriában a Szafi Reform pékségnek ítélték oda.

Az iskolák közötti versenyben az első helyet a pápai Kisalföldi ASZC Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum „Cuki mező” csapata, a másodikat a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium „Kenyérgyúró hajadonok” csapata érdemelte ki.

Szerző: Ozsvárt Tamás

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök