Megjelent az új kata törvény

Megjelent az új kata törvény a Magyar Közlönyben. Az új szabályok szerint csak a lakosság részére szolgáltató egyéni vállalkozók választhatják ezt az adózási formát.

Miután az Országggyűlés elfogadta, Novák Katalin köztársasági elnök aláírta, 2022. július 18-án meg is jelent az új kata törvény a Magyar Közlönyben. A 2022. évi XIII. törvény rendelkezik "A kisadózó vállalkozók tételes adójáról". A közlöny ugyanezen száma szerint módosult az extraprofit adókról szóló 197/2022. (V.4.) kormányrendelet is. A kormányrendeletek a linkre kattintva, a Magyar Közlönyben olvashatók. 
A köztársasági elnök a témához kapcsolódó nyilatkozatában kiemelte, hogy "a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre".

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak. 

Az új kata, a kisadózó vállalkozók tételes adója:

  • Az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak.
  • Mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint.
  • Ezt az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.
  • Szabályai 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek, a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz. Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

A kata adónem átalakításával kapcsolatban június 24-én fórumot tartott kamaránk. 

A jogalkotók felé továbbított, megyei vállalkozókkal karöltve megfogalmazott javaslatainkat ITT olvashatják.
A konzultációról készült híradós összefoglalót ITT tekinthetik meg!

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png