A koronavírus-járvány hatása a szlovén gazdaságra

A szlovén gazdaságban a koronavírus nehézségeket okoz főként a turizmus, a vendéglátás, a logisztika, a szolgáltatások és a kereskedelem területén.

Szlovénia

 A kisvállalkozók 80%-a szerint érezhető a vírus terjedésének hatása Szlovéniában, míg a nagyvállalatok egyelőre nem érzékelik annak hatását, viszont pár héten belül számítanak rá. A legfrissebb becslések szerint a koronavírus miatt a szlovén GDP növekedése az eddigi előrejelzésekhez képest akár 2 százalékponttal is csökkenhet, így feltehetően stagnációra kell felkészülni 2020-ban.

Az ország élelmiszer-ellátása zavartalan, de súlyos problémát okoz, hogy nem tudják kiszállítani az észak-olasz piacra a tejtermékeket. A kormány tegnap a gazdaság megsegítésére közel 1 milliárd euró nagyságrendű gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot dolgozott ki.

Az erősen exportorientált szlovén gazdaság érzékeny a külső tényezőkkel szemben. Szlovénia legfontosabb külkereskedelmi partnerei Olaszország és Németország, valamint ezek egyik legfontosabb partnere, Kína, ahol mára a gazdaságot számottevően fékezi a járvány, így ennek negatív hatása Szlovéniában is megjelenik. A Finance gazdasági napilap a vírus miatt jelentős gazdasági visszaesésre számít.


 

A Szlovén Kézműves Kamara (OZS) 2020. március 4-6. között végzett felmérésében résztvevő több mint 200 vállalkozó 2020. január-június között árbevétele 50%-os csökkenésére számít. A koronavírus miatt legnagyobb veszteség a vendéglátó, szállodatulajdonos- és személyszállító kisvállalkozókat éri.

Az OZS felszólította a szlovén kormányt, hogy hozzon kárenyhítő intézkedéseket, elsősorban átmeneti adómentesség és táppénztámogatás formájában. Az idegenforgalomban már most a következő negatív kép alakult ki: a szlovén utazási irodák a beutazó turizmus jelentős visszaeséséről, a szállodák a foglalások tömeges visszamondásáról és új foglalások nagymértékű csökkenéséről számolnak be.

A gyógyfürdőket egyelőre kevésbé érinti a helyzet, mint Ljubljanát, a tengerparti országrészt vagy Bledet. A fővárosban a szobafoglalások 30%-os, az árbevétel még nagyobb visszaesést mutat. Néhány szállodát ideiglenesen bezártak és megkezdték a munkavállalók elbocsátását. Az olasz határ menti térségben (Tengermellék) egyik legfontosabb jövedelemtermelő ágazat a kaszinóipar. A kaszinókat üzemeltető HIT vállalat ma bejelentette, hogy bezárják a kaszinókat a járvány miatt.

Aleksandra Pivec agrárminiszter 2020. március 10-i bejelentése szerint az ország élelmiszer-ellátása zavartalan, de súlyos problémát okoz, hogy nem tudják kiszállítani az észak-olasz piacra a tejtermékeket, ezért koordinációs bizottságot hoztak létre a gazdákkal való egyeztetés és a helyzet kezelése céljából.

A Szlovén Gazdasági és Kereskedelmi Kamara már a múlt hét óta foglalkozik a szlovén cégek növekvő veszteségeinek kezelését igénylő állami beavatkozás gondolatával, konkrét javaslatot is tettek a múlt hét végén a kormánynak. Ajánlásaikkal kerekasztal megbeszélésre került sor a gazdasági miniszter vezetésével.


 

A szlovén kormány 2020. március 9-én a koronavírus gazdasági következményeinek mérséklésére közel 1 milliárd euró nagyságrendű gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot mutatott be. A kormány tervei azonnali kiigazító intézkedéseket és a beszállítói lánc átalakítására irányuló stratégiai intézkedéseket foglalnak magukban.

A 998 millió euróból 600 millió eurós keretet a SID bank (szlovén Eximbank) finanszíroz, illetve a területfejlesztési és a nemzetköziesítési alapok forrásait szabadítják fel. A fő pontok az adófizetések elhalasztása, a nehézségekkel küzdő cégek támogatása (karantén miatti termeléskiesés és a betegszabadságra eső táppénzhez állami támogatás), állami garanciavállalás és hitelkeretek nyújtása, valamint egyedi intézkedések a turizmus megsegítésére.

Az intézkedések célja a vállalkozások fizetőképességének biztosítása, a munkahelyek és a vállalatok piaci helyzetének megőrzése, valamint a veszteség csökkentése.

A kormány a költségvetésből ezen kívül jelentős összegeket készül felszabadítani a tartalékokból a válság kezelésére, főként egyelőre az egészségügyi szükségletek ellátására. A gazdasági miniszter ragaszkodik ahhoz, hogy a nemzetközi szállítmányozás és fuvarozás egyelőre ne essen korlátozás alá. A szlovén KüM tájékoztatása szerint a szállítmányokkal be lehet hajtani Olaszországba és ki is lehet jönni, de csak az áruátvételre korlátozódhat a mozgás.

Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Ljubljana

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png