A NÉBIH kiemelten ellenőrzi az élelmiszerrel érintkező műanyag termékeket

Tilos olyan élelmiszerrel rendelkező műanyag tárgyak forgalmazása, amelyek amelyekhez bambuszt és/vagy más "természetes alapú" anyagot adnak. 

Az Európai Bizottság közleményt adott ki a bambusz és műanyag alapanyagok együttes használatával előállított termékekkel kapcsolatban.
A közleményt az alábbi linken érhetik el: https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/cs_fcm_meeting-ind_20200623.pdf

Az utóbbi években egyre több olyan élelmiszerrel érintkező anyag és tárgy kerül forgalomba, amelyek műanyagból (általában melaminból) készülnek, és amelyekhez bambuszt és/vagy más „természetes alapú” anyagot adnak.
Azon anyagokra és tárgyakra, amelyek szerkezeti alkotóeleme műanyag és adalékként őrölt bambuszt vagy más hasonló összetevőt tartalmaznak, az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EU bizottsági rendelet (továbbiakban: rendelet) előírásait kell alkalmazni. A rendelet értelmében csak az engedélyezett anyagok uniós jegyzékében szereplő, a rendelet I. mellékletében felsorolt anyagokat – beleértve az adalékanyagokat – szabad műanyag rétegekben és tárgyakban felhasználni. A bambusz ezen listában nem szerepel. Erre tekintettel ezen termékek jelenleg illegálisan vannak a piacon.

Az előírások betartása érdekében kérik a forgalmazókat, hogy ezen termékeket azonnali hatállyal vonják ki a piacról, valamint további behozatalukat szüntessék be! 
Ez az unió minden tagállamára nézve kötelező, így másik tagállamba való forgalmazás sem lehetséges.

Ezzel kapcsolatosan felhívást tett közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is.
A felhívásban hangsúlyozzák, hogy 3 hónap elteltével kiemelt figyelmet fog fordítani a hivatal a fentiek ellenőrzésére. Amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak eljárást indítanak a forgalmazóval szemben.
A NÉBIH felhívása ITT érhető el. 

 

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban további kérdés merülne fel azt az fcmhu@nebih.gov.hu e-mail címre várja NÉBIH.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png