A parlament előtt az adócsökkentésekről szóló törvényjavaslat

A jövő évi adócsökkentésről szóló törvényjavaslat szerint 13 százalékra csökkenhet a munka közterhe. 

A pénzügyminisztérium benyújtotta a 17668 számú törvényjavaslatot, amely a jövő évi adócsökkentésekről szól. Ha az országgyűlés megszavazza, azok a vállalkozásoknak és a lakosságnak is nagy könnyebbséget hoznak, valamint a gyermekes családoknak is, jövőre ugyanis a babakötvények utáni állami támogatás összege a duplájára emelkedhet. 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László kezdeményezése volt az, hogy a Covid-válság idején csökkentsék a hazai kkv-k terheit és felezzék meg a helyi iparűzési adójuk mértékét, valamint fagyasszák be a többi helyi adót. Ezen intézkedés meghosszabbítását kérte a kamaraelnök, amit a döntéshozó megfogadott. Ennek megfelelően a tervezet meghosszabbítja a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban, így – ha az országgyűlés megszavazza - jövőre is automatikusan jár az alacsonyabb, maximum egy százalékos adómérték az érintetteknek. Az intézkedés révén a kkv-ék összességében 150 milliárd forintot spórolhatnak. Jövőre is érvényes az a vállalkozásokat, a családokat és a lakosság védelmét szolgáló szabály, hogy nem alkalmazható az a helyi adórendelet vagy települési adórendelet, amely adómérték emelést vagy az adóelőny szűkítését fogalmazna meg, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, eddig nem lévő helyi adó, vagy települési adó bevezetésére.
2022. január elsejétől újabb négy százalékponttal csökken a munka közterhe. Míg 2009-ben 33,5 százaléknyi adó terhelte a vállalkozásokat, jövőre kevesebb, mint a fele; mindössze 13 százalék. Megszűnik ekkor a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig két és fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó.  A változtatás nyomán egyrészt csaknem 600 milliárd forint körüli összeg maradhat az érintetteknél, másrészt olcsóbbá válik a munkaerő foglalkoztatása, így a cégek könnyebben vehetnek fel alkalmazottat, harmadrészt megszűnik egy újabb önálló köztehertípus. A szakképzési hozzájárulás megszűnésével úgy szabadul meg egy bonyolult adminisztratív kötelezettségtől a magyar cégvilág, hogy a szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző vállalkozások a szociális hozzájárulási adóból lényegében ugyanúgy érvényesíthetik a kedvezményt, mint eddig.
Január 1-től nemcsak a szociális hozzájárulási adó mértéke csökken, hanem többek között az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai is kedvezőbbekké válnak.  A kifizetőt terhelő ekho ugyanis 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.
A javaslat szerint a kisvállalati adó (KIVA) kulcsa - további egy százalékponttal - 10 százalékra csökken. A már kivázó vállalkozásoknak 10 milliárd forintot jelent az adómérséklés, és a pénzügyminisztérium becslése szerint a kedvező szabályok miatt jövőre még több vállalkozás választja a kisvállalati adót.
A tervezet szerint a babakötvény után járó állami támogatás összege a duplájára – 6 ezer forintról 12 ezer forintra – nő. A babakötvény továbbra is az egyik legjobb befektetés, és nemcsak azért, mert a befizetett összeg 10 százalékával (2022-től maximum 12 ezer forinttal) támogatja az állam, hanem azért is, mert a kamata az előző évi infláció plusz három százalék.
A minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről, valamint egyes más intézkedésekről szóló törvényjavaslat az alábbi linken érhető el: https://parlament.hu/folyamatban-levo-torvenyjavaslatok

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png