A szomszédos államok állampolgárai határátlépésével kapcsolatos szabályok

A koronavírus-járvány terjedésére és a kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a terület jogszabályozása dinamikusan változik.

Ausztria

2020. május 21-től a magyar-osztrák határon az osztrák és magyar állampolgárok egy negatív Covid-19 tesztről rendelkező orvosi igazolással szabadon kelhetnek át. Az orvosi igazolás 4 napnál nem lehet régebbi és angol, német vagy magyar nyelven kell rendelkezésre állnia.

Június 15-től Ausztria teljesen megnyitja határait Magyarország, Csehország, Szlovákia, Németország és Svájc felé. Már május 20-án megnyitottak két határátkelőt Magyarország és Ausztria között, Jánossomorjánál és Alsószölnöknél elsősorban az ingázók miatt oldották fel a korlátozást. A határátkelőket szúrópróbaszerűen ellenőrzik, de akit megállítanak, annak most még valamilyen irattal igazolnia kell az utazás okát: az ingázóknak munkaadói igazolást kell felmutatniuk. A kirándulási vagy bevásárlási céllal érkezőket még nem engedik be egyelőre Ausztriába, június közepétől azonban ez is változik.

Május 17-én 0 órakor Ausztria számos korlátozás fenntartásával ismét megnyitotta határait Magyarország, Csehország és Szlovákia irányából is.

Ausztriába a ki- és beutazás Magyarország felől, illetve Magyarországra csak bizonyos feltételek mellett engedélyezett. Családi okok, esküvők, élettársak találkozása miatti utazás engedélyezett, ahogy átmehetnek a határon az ingázók, a föld- és telekszomszédok, illetve a gazdák is, akiknek el kell látniuk állataikat.

2020. május 31-ig az osztrák Belügyminisztérium május 6-án megjelent rendelete szerint a belépés Ausztriába továbbra is csak a koronavírus-járvány miatt bevezetett különleges feltételek mellett lehetséges, azonban az ingázók továbbra is kivételt képeznek.

Május 1-től 6 ország, köztük Ausztria üzleti céllal érkező állampolgárai korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint: A korlátozás nélküli belépés az érintett 6 országban tett üzleti útról érkező magyar állampolgárokra is vonatkozik, ha olyan belföldi vagy cseh, lengyel, koreai, német, osztrák, szlovák társaságok dolgozói, amelyek a hat állam legalább egyikében bejegyzett további gazdasági társasággal vállalkozási viszonyban állnak.

2020. április 1-jétől az osztrák és a magyar állampolgárok munka céljából történő ingázása – amennyiben a másik államban található a lakóhelyük – időbeli és területi korlátozás nélkül lehetséges. A mentesség vonatkozik a Magyarországon megművelt földterület tulajdon- vagy használati jogát birtokló személyekre is. (ingatlantulajdonosokra nem vonatkozik a kivétel!)

A mentességhez munkáltatói igazolás, illetve a megművelt földterület tulajdonjogának vagy használati jogának igazolása szükséges.

A dolgozókra továbbra is vonatkozik a kötelező egészségügyi ellenőrzés a határállomásokon, viszont mentesülnek a 14 napra előírt hatósági karantén elrendelése, valamint a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól. A kivétel nem vonatkozik az ún. ipari vagy szolgáltatói forgalomra. Ha egy magyar állampolgár Ausztriában megrendelést teljesít, a Magyarországra történő beutazáskor rá is vonatkoznak a karantén szabályai.

A nemzetközi árufuvarozásra rendelkezésre álló határállomásokról ide kattintva tájékozódhatnak.

A 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek május 1-től csak a Hegyeshalom-Nickelsdorf autópálya határátlépési pontot használhatják Ausztria felé. Az osztrák hatóság tájékoztatása alapján május 1-jén 0 órától az érintett járművek az Ausztriába való belépéshez a Sopron-Klingenbach és a Kópháza-Deutschkrautz határátkelőhelyet már nem vehetik igénybe.

Március 27-től a tehergépkocsi vezetőket kötelező egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá a Magyarországra történő belépéskor.


 

Szlovákia

Május 22-én reggeltől a kormány engedélyezi szlovák állampolgárok belépését egy napra Magyarországra. A döntés a szlovák kormány döntéséhez kapcsolódik, miszerint május 21-től lehetővé tették, hogy állampolgáraik úgy utazhassanak rövid időre szomszédos országokba, hogy utána ne kelljen karanténba vonulniuk.

A teherforgalom mellett a munkavégzés céljából ingázóknak már korábban lehetővé tették a határátlépést, tekintettel a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra.

Május 18-tól nem kell karanténba vonulniuk a külföldről Szlovákiába hazatérő egészségi dolgozóknak, gondozóknak, kutatóknak, pedagógusoknak, a mezőgazdasági vagy az élelmiszeripari szezonmunkásoknak, akik Csehországban vagy Ausztriában dolgoznak, akkor sem, ha 30 kilométernél távolabbra utaznak az országhatártól. Ehhez fel kell mutatni a munkaszerződésüket és egy 96 órásnál nem régebbi, negatív koronavírustesztet. A mentesség az ingázókkal egy háztartásban élőkre is vonatkozik, azokra, akiknek a határhoz közeli területen van az állandó vagy ideiglenes lakhelyük. Ez akkor érvényes, ha az ingázókkal együtt lépik át a határt.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak a 26 év alatti állampolgároknak sem, akik Csehországba, Lengyelországba, Magyarországra vagy Ausztriába járnak alap- vagy középiskolába, illetve egyetemre, és egy ottani sportklub tagjai. Ehhez egy ezt tanúsító igazolásra van szükség, például a sportklubtól. Egy kísérő is mentesül a karantén alól.

Mentességet kapnak azok a szlovák állampolgárok is, akiknek a szomszédos ország területén élő közeli hozzátartozójukról kell gondoskodniuk. Ehhez be kell mutatni a családtag kezelőorvosának igazolását, igazolni a rokoni kapcsolatot, és negatív vírustesztet felmutatni. Ugyanez vonatkozik a szomszédos országok területén élőkre is.

A kivételek azokra a szlovák állampolgárokra is vonatkozok, akik földterületeket művelnek meg Csehországban, Magyarországon, Ausztriában vagy Lengyelországban, az államhatártól legfeljebb tíz kilométeres távolságra. Ugyanez érvényes azokra a cseh, magyar, osztrák vagy lengyel állampolgárokra is, akik Szlovákia területén, az államhatártól tíz kilométernél nem távolabb földterületeket művelnek meg.

Június 1-től mentességet kapnak a mezőgazdasági gépeket kezelő személyek és kísérőik.

Május 1-től 6 ország, köztük Szlovákia üzleti céllal érkező állampolgárai korlátozás nélkül beléphetnek Magyarországra a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint: A korlátozás nélküli belépés az érintett 6 országban tett üzleti útról érkező magyar állampolgárokra is vonatkozik, ha olyan belföldi vagy cseh, lengyel, koreai, német, osztrák, szlovák társaságok dolgozói, amelyek a hat állam legalább egyikében bejegyzett további gazdasági társasággal vállalkozási viszonyban állnak.

A teherforgalom számára jelenleg nyitva álló határátkelőhelyek: Migléc (Milhosť) – Tornyosnémeti, Dunacsún (Čunovo) – Rajka (autópálya), Ipolyság (Šahy) – Parassapuszta, Újhely – Sátoraljaújhely, Sajólénártfalva – Bánréve, Párkány – Esztergom.

A teherforgalom számára – a szállítólevél alapján Magyarország, vagy Szlovákia területén történő kirakodás, berakodás esetén, nem tranzit szállításra – 2020. április 1-je óta nyitva levő határátkelőhelyek: Medve (Medveďov) – Vámosszabadi, Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) – Salgótarján/Somoskőújfalu, Újhely (Slovenské Nové Mesto) – Sátoraljaújhely, Sajószentkirály (Kráľ) – Bánréve.


További részletekért kattintson ide!

Publikálva: 2020. május 26.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png