A vállalkozások otthonaként szolgálnak a startupkonténerek a Széchenyi-egyetemen

A Széchenyi István Egyetem a fiatal vállalkozások infrastrukturális nehézségein segít azzal a három konténerrel, amelyet a győri kampuszon telepítettek. 

Változatos eszközökkel segíti a kutatói, hallgatói innovációkat és a startup-ökoszisztéma építését a Széchenyi István Egyetem. Az intézményben összpontosuló tudás és kreativitás eredményeként már eddig is számos startup és spinoff cég jött létre. A támogató közegre jellemző az a kezdeményezés, amellyel az egyetem a fiatal vállalkozások infrastrukturális nehézségein segít. A győri kampuszon három konténert telepítettek, amelyekben három cég talált otthonra.

A Széchenyi István Egyetem (SZE) célja egy modern innovációs ökoszisztéma megteremtése, amelybe beletartozik a munkatársaink által létrehozott szellemi javak hasznosításán alapuló startup és spinoff vállalkozások támogatása is. Létrejöttüket, működésüket több eszközzel is segítjük, és ennek egy újabb eleme a vállalkozások infrastrukturális lehetőségeit bővíti” – fogalmazott Vági Kornél, az egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának központvezetője. Hozzátette, felismerték az igényt, hogy ezek a vállalkozások megfelelő munkaállomásokkal, irodai és műhelykapacitással rendelkezzenek. A konténerek telepítésével pedig mindezt a kampuszon, vagyis közvetlenül az egyetemi közegben, a szellemi műhely és a laboratóriumok közelségében maradva tudta biztosítani az intézmény.
Vági Kornél kiemelte, az épülő győri Tudományos és Innovációs Park egyik fontos funkciója a startup és spinoff vállalkozások fejlődését segítő, korszerű inkubációs környezet kialakítása, amelynek egyik eleme valósult meg a három konténer elhelyezésével a Belsőégésű Motorok Tanszék épületének szomszédságában. „Három csapat költözött be ezekbe a konténerekbe, amelyek lehetővé teszik számukra a zavartalan munkavégzést” – emelte ki a központvezető. Hozzátette, az így otthonra talált vállalkozások mindegyike a járműfejlesztés valamely területével foglalkozik.
Az ADT Kft. speciális motor fejlesztésén dolgozik, a Quatic Technologies Kft. az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának (JKK) kollégái által alapított vállalkozás, amely elsősorban elektromos motorok meghajtásához, méréséhez és elemzéséhez kínál termékeket. A harmadik vállalkozás a katasztrófavédelmi robotfejlesztéssel foglalkozó SDRobot, amely szintén a JKK munkatársainak gyümölcse.
A szakember elmondta, a fejlesztés nagy előrelépés a vállalkozások életében, és már most látható az igény a kapacitás bővítésére. Ezért – amennyiben beválnak a mobil műhelyek – további konténerek telepítése is megvalósulhat a kampusz területén.
A „Top 100 magyar találmány és fejlesztés” között tartják számon 2022-ben a Gyuris Attila és csapata által képviselt Advanced Drivetrain Technology (ADT) startup innovatív újdonságát, amely a belsőégésű motorok világában ígérkezik kiemelkedő jelentőségűnek és egyben költséghatékonynak. Az ADT kifejlesztheti azt az átalakított motorblokkból és egyedi hengerfejből álló prototípust, amely először a motorsportban, később pedig az utcai járművek számára is jelentősen növelné a motorok teljesítményét. Gyuris Attila, a Széchenyi István Egyetemen végzett járműmérnök, a Belsőégésű Motorok és Járműhajtások Tanszék munkatársa kérdésünkre elmondta:Frissen alapított cégünk számára az egyik legnagyobb kihívás a motorunk alkatrészeinek tárolása és szerelése volt. Míg az irodai munkát el lehet végezni akár otthon is, a többi munkafolyamathoz mindenképpen szükségünk volt egy közös, saját használatú helyiségre. Ebben jelentette a megoldást az egyetem által biztosított konténeriroda, amit saját igényeinknek megfelelően tudtunk berendezni, így jelenleg a megbeszélések és a közös számítógépes munkák mellett a kisebb szereléseket is itt végezzük.”


A startup innovatív újdonsága egy speciális motor. Fotó: Májer Csaba József

A nyitóképen az egyik konténerben helyet kapó ADT Kft. csapata: Györkös Szabolcs, Gyuris Attila és Holik László. Fotó: Májer Csaba József

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png