A világ 600 legjobb fiatal egyeteme között a SZE

Az 501–600. helyen szerepel a győri egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. 

Kép239.jpg

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi István Egyetem a Times Higher Education (THE) ranglistáján.
Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a THE május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

A THE az egyik legelismertebb nemzetközi felsőoktatási rangsorokat készítő szervezet, amely évről évre publikálja a legjobb fiatal – azaz maximum 50 éves – egyetemek sorrendjét. A május 14-én megjelent legfrissebb lista presztízsét mutatja, hogy az első helyezett a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem. A rangsorra története során először került fel a Széchenyi István Egyetem, rögtön az előkelő 501–600. helyre.
A THE a lista készítése során az átfogó és kiegyensúlyozott összehasonlítás érdekében öt területen – oktatás, kutatás, kutatási hatás, nemzetközi perspektíva, ipari tudástranszfer – vizsgálta az intézmények teljesítménymutatóit. Az elemzésben többek között olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a hallgató–oktató arány, a doktoranduszok alapképzésben tanulókhoz és oktatókhoz-kutatókhoz viszonyított hányada, a kutatási bevételek, a publikációk idézettsége, a nemzetközi hallgatók, illetve a vendégprofesszorok aránya vagy a nemzetközi együttműködések.

„A felsőoktatási rangsorok olyanok, mint a sportmérkőzések: csak az eredmény számít. A THE mostani, fiatal egyetemeket tartalmazó listájának a különlegessége, hogy ugyanolyan szigorú módszertannal készül, mint a világranglista, azzal a különbséggel, hogy kisebb súllyal veszi figyelembe az intézmények reputációját, hírnevét, amiben a nagymúltú, akár több  százéves universitasok jelentős helyzeti előnyben vannak. A rangsor így sokkal jobban tükrözi az egyetemek valódi teljesítményét” – húzta alá dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

„Egyetemünk munkatársaira mindig jellemző volt a tudatos építkezés a fejlődés érdekében. Nyolc-tíz éve határoztuk meg kiemelt stratégiai célként a nemzetköziesítést. Az ebben résztvevő kollégáknak, valamint intézményünk szabadabb, önállóbb működését lehetővé tevő 2020-as modellváltásának is köszönhetően évről évre közeledünk a világ élvonalához. Ez ugyanakkor a képzésektől, a kutatásoktól a vállalatokkal való együttműködéseken át a sportig és a kultúráig sok terület együttes fejlesztését igényli, és folyamatos elvárást támaszt mindannyiunk számára. E folyamat újabb objektív értékelése alapján a világ fiatal egyetemei közül már az 501–600. helyen állunk, ami alátámasztja, hogy jó úton járunk, és egyetemünk teljesítménye a globális színtéren is magas színvonalúnak számít. Mindez Győrt és az egész térséget is erősíti. A 2030-ig szóló stratégiánk megvalósítása további lehetőséget hozhat, aminek zálogát innovációs parkjaink és nemzetközi szintű infrastrukturális fejlődésünk jelenti” –  hangsúlyozta dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

Ez a mostani a THE negyedik nemzetközi ranglistája, amelyre a Széchenyi István Egyetem felkerült, s ezek közül hármon tavaly vagy idén debütált. Az intézmény a THE világranglistáján az 1501+ kategóriában, fenntarthatósági célok alapján összeállított rangsorán „a fenntartható városok és közösségek”, a „tisztességes munka és gazdasági növekedés”, valamint a „béke, igazságosság és erős intézmények” kategóriákban a világ 400 legjobb egyeteme között, tudományterületi világranglistáján pedig mérnöki tudományok kategóriában az 1001+ kategóriában szerepel.

 

Forrás: Széchenyi István Egyetem
Fotó: Adorján András

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png