Az egész térséget segíti az óriásberuházás

Hatalmas, egymilliárd eurósra tervezett kertészeti, turisztikai és ingatlanfejlesztés valósul meg a következő években Bezenye és Hegyeshalom határában.

beruházás

Dr. Szalka Éva dékán szerint a beruházás a kart is vonzóbbá teheti a diákok számára.

A beruházó német FAKT AG együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karával, valamint a két érintett önkormányzattal nemrégiben. A projekt az intézménynek, az oktatóknak, a hallgatóknak és a térségnek is előnyöket hozhat.

Hosszú éveken át úgy tűnt, hogy kaszinóváros épül fel a magyar–osztrák–szlovák hármashatár közelében, Bezenye és Hegyeshalom határában. Az Eurovegas-beruházás végül meghiúsult, de egy másik, hasonlóan óriási projekt elkezdődhet a mintegy 300 hektáros területen, amely tavaly nyáron került a német FAKT AG tulajdonába. A cég képviselői a tervekről és az eddig történtekről a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karán tartottak nyilvános bemutatót nemrégiben.


Hubert Schulte-Kemper vezérigazgató előadásából kiderült, hogy a fejlesztés várható költsége egymilliárd euró. Egyrészt egy kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központot hoznak létre hazánk legnagyobb paprika- és paradicsomültetvényével.

„A szállítmányozásban és a kereskedelemben is részt kívánunk venni, az ország egész területét illetően. A magyar termelőket nem kiszorítani szeretnénk, hanem segíteni a piachoz jutásban” – hangsúlyozta. A növénytermesztés mellett nagy haltenyésztő létesítményt terveznek, mert úgy látják, hogy Európában nő a halfogyasztás, a haltermelés viszont csökkent, s emiatt emelkednek az árak.

A fejlesztés részeként kamionparkoló, motel, kemping és lakások is épülnek. Az üvegházakat a hozzájuk tartozó feldolgozó- és logisztikai központtal öt éven belül szeretnék megépíteni, míg a beruházás „kiteljesedését” 10–15 éves időtávban ígérte a cégvezető.


A projekt kapcsán a FAKT AG és a Széchenyi István Egyetem együttműködési megállapodást írt alá, amely dr. Molnár Zoltán tudományos dékánhelyettes tájékoztatása szerint a kar profiljának megfelelően több területre terjed ki, így például az agrár-közgazdaságtanra, a halbiológiára, az élelmiszer-feldolgozásra, a növénytermesztésre, a melléktermékek hasznosítására, valamint az elméleti és gyakorlati oktatásra.

Dr. Szalka Éva dékán azt hangoztatta, hogy a beruházás nemcsak a munkahelyteremtés miatt fontos, hanem azért is, mert több diák jelentkezhet a karra, ha a közelben lesz elhelyezkedési lehetőségük.

Hozzátette: hallgatóik számára nagyon fontosnak ígérkezik, hogy az elméletben megtanultakat a gyakorlatban is elsajátíthatják és alkalmazhatják.

projektbemutató

A projektbemutató résztvevői.

Zetkó Károly, az E.ON Hungária Zrt. képviselője arról beszélt, hogy a befektető egyértelmű elvárása a megújuló energia minél nagyobb mértékű kihasználása, ami európai szinten is mintaértékűvé emelheti a projektet. A cél a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálása. Dr. Kálmán János, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal megbízott igazgatója szimbolikusnak nevezte a helyszínválasztást, hiszen a terület a három évtizede lebontott egykori vasfüggöny közelében helyezkedik el.

„A tulajdonosok víziója új szemléletet hordoz magában, a helyben termelt egészséges élelmiszereket helyezi előtérbe. Ez nagy lehetőség a vállalkozóknak, az egyetemnek, a befolyó bevétel pedig a térségbeli településeket is szolgálni fogja” – mondta, majd megjegyezte: a kormányhivatal a szükséges hatósági eljárások gyorsításával, szakszerű és jogszerű döntésekkel kívánja segíteni a beruházást.

A bemutatón a FAKT AG együttműködési megállapodást írt alá Márkus Erikával, Bezenye és Szőke Lászlóval, Hegyeshalom polgármesterével is.

Szerző: Hancz Gábor (Széchenyi István Egyetem)

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png