Beszámoló – HR workshop a veszprémi iparkamarával

csoportkép.jpg

Az egész napos győri programot a veszprémi iparkamara HR klubjával együtt tartottuk meg, az esemény együttműködő szakmai partnere a MELECS Magyarországi Fióktelepe volt.

Az Ipari Tagozat szervezésében több éve megvalósuló HR műhelymunkák sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint a legutóbbi, két vármegyei iparkamara közösen megvalósított eseménye, melynek fókuszában a mesterséges intelligencia által támogatott hatékonyabb erőforrás menedzsment bemutatása állt.


Az egész napos győri programot a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) által működtetett Veszprém Vármegyei Humán Szakemberek Klubjával együtt valósult meg, az esemény együttműködő szakmai partnere a MELECS EWS GmbH Magyarországi Fióktelepe.
A tíz veszprémi vállalkozás képviselőiből álló delegációt Czigány Attila, a VKIK gazdaságfejlesztési irodavezetője és Pallósi Krisztina titkársági munkatárs kísérte a győri iparkamara székházába, ahol Tompa Krisztián megbízott titkár köszöntötte a meghívottakat.

A program két előadással indult. Elsőként Pató Gáborné Dr. habil Szűcs Beáta, a VKIK Humán Szakemberek Klub elnöke tartott prezentációt a kompetencia-krízis és az AI kapcsolatáról, majd a gyakorlati oldalát Kissné Sághegyi Katalin, a Melecs HR igazgatója mutatta be „Ördögtől való a mesterséges intelligencia használata a HR-ben? Avagy az AI támogatta hatékonyabb (HR) erőforrás menedzsment” címmel.
A mesterséges intelligencia nagyszerű lehetőséget tartogat és kétségtelenül egy új korszakot nyit a HR-folyamatokban is. Azok a vállalatok, amelyek a mesterséges intelligenciát a szervezetfejlesztéssel, a humán erőforrás menedzsmenttel együtt, mint stratégiatényező együttesen alkalmazzák, azok mindenképpen a versenyképesség mellett teszik le a voksot.
Aki kimarad, az lemarad – zárta előadását Kissné Sághegy Katalin. A cégeknek előszőr is nagyon tudatosan egy egy jól felépített HR és szervezeti digitalizációs stratégiát kell kialakítaniuk, majd bevezetni a mindennapokba, hogy az AI-t integrálni tudják működésükbe. Nagyon fontos emellett a korlátok felállítása, az AI leszabályozása: hol és mire alkalmazzuk. Munkavállalóként pedig nagyon fontos a kompetenciák fejlesztése, újak elsajátítása és a tanulási folyamatokba való integrálása, hiszen nem mindegy, hogy a robot-szendvics melyik oldalán fog a szakember állni (aki az AI-t alkalmazza, vagy akit az AI kivált).

A délelőtt kamarai munkaebéddel zárult, majd az Ipari Parkban, a Melecs osztrák elektronikai vállalat győri telephelyén folytatódott a program. A gyors bejelentkezést követően Tóvizi Szilveszter ügyvezető igazgató köszöntötte a vendégeket és örömét fejezte ki a vállalatnál tett látogatásért.

A győri telep portfóliója a 2010-es alapítás óta folyamatosan bővül. A világ legtöbb pontján, köztük Kínában és Mexikóban is jelen lévő cég több mint 600 embert foglalkoztat Győrben. A cég komplex elektronikai megoldásokat kínál az autóipar mellet a háztartásielektronikai termékek valamint különböző ipari megoldások gyártói számára. Először csak háztartási gépekhez készítettek elektronikai eszközöket, majd 2013-tól kezdődött az autóipari beszállítás: autóipari elektronikai termékek hátsó LED lámpák, szenzorok és háztartási elektronikai berendezések elektromos vezérlő- és tápellátó egységeinek gyártása történik. Legutóbbi 4,5 milliárdos beruházásával a vállalat tavaly 120 új munkahelyet teremtett a környéken élők számára.

Kissné Sághegyi Katalin HR igazgató cégprezentációja után a program az üzemben folytatódott. Stinner Szabolcs mérnökség vezető és Pfiszterer Péter operatív igazgató körbevezették a kamarai delegációt az elektronikai gyártócsarnok fontos állomásain, megmutatták az új munkaerő betanítására szolgáló oktatótermet, végül a szakmai nap egy kötetlen beszélgetéssel zárult.

A veszprémi iparkamara az eredményes programra való tekintettel továbbra is folytani szeretné kamaránkkal a HR témára épülő együttműködést, melyet terveink szerint még idén megvalósítunk.

Az oldal alján galéria található.

Fotók: Mezősi Kristóf


A beszámolót készítette: Tóthné Szabó Beatrix, Ipari Tagozat titkára

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png