Blaha Lujza emléktábla-átadó ünnepséget tartott a Női Vállalkozói Klub

Emléktáblát kapott a "nemzet csalogánya" Győrben

Emléktáblát állított Blaha Lujzának a kamara Női Vállalkozói Klubja a győri Király utcában.

 

A mai Sarkantyúköz 11-13. számú ház helyén lévő épület ablaktalan padlásszobája volt Blaha Lujza otthona, ahol 1857-től 1859-ig élt családjával. A gyerekszínészre a Rába-szigeten (mai Radó-sziget) álló színházban figyelt fel a kor akkori jeles orvos-író színikritikusa, Dr. Kovács Pál.

Horváth Imre Tamásné, a Női Vállalkozói Klub elnöke avatóbeszédében kiemelte, az emléktábla elhelyezésével nem csak a művésznő iránti tisztelt kifejezése volt a céljuk, hanem az is, hogy megismertessék és felhívják a figyelmet a színésznő és Győr kapcsolatára.

Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Dézsi Csaba András polgármester és Pintér-Péntek Imre a kamara elnöke.

Prof. Dr. Rechnitzer János Blaha Lujza győri kötődéséről beszélt, majd a Győri Nemzeti Színház művésze, Dunai Csenge előadásában hallhattunk részleteket Blaha Lujza naplóbejegyzéseiből.

Az ünnepségen a Volksband és Karsai Klára előadóművész is közreműködtek, este 6 óráig pedig kézműves vásár várta az érdeklődőket.


Az emléktáblát leleplezte: Dr. Dézsi Csaba András polgármester, Pintér-Péntek Imre a kamara elnöke és Horváth Imre Tamásné a Női Vállalkozói Klub elnöke.


A fotókat köszönjük Csobay Dániel fotográfusnak.

 

A Győr Plusz híradós tudósítását megtekinthetik itt:

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png