Digitális okmányolvasó készülékek használata, és az adatszolgáltatás 2021. április 1-ig elhalasztva

Olvassa el a legfontosabb tudnivalókat!

A Magyar Közlöny 185. számában és 292. számában megjelent 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet módosításában a szálláshelyeknek digitális okmányolvasó készülék használatát írja elő, az érkező vendégek adatainak rögzítésére, meggyorsítva a bejelentkezés folyamatát és az adatok VIZA (Vendég Információs Zárt Adatbázis) rendszerbe való küldését.

 A Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint ennek bevezetése elhalasztásra került 2021. április 1-ig. A közlemény az alábbi sorokkal zárul:

A Magyar Turisztikai Ügynökség hamarosan információs honlapot indít, amelyen a VIZA rendszerhez való csatlakozásról a szálláshely-szolgáltatók számára minden információt közzé fog tenni annak érdekében, hogy a szolgáltatók egyszerűen és gyorsan tudjanak majd belépni a rendszerbe. A kötelező adatszolgáltatás 2021. április 1-jei indulása előtt minden érintett meg fog kapni minden szükséges tájékoztatást a csatlakozás folyamatához.

 A teljes tájékoztatás ITT olvasható.

A felkészülés ennek bevezetésére folyamatban van, ameddig az elfogadott eszközök listája nem kerül publikálásra, nem javasolják eszköz beszerzését.

 

A szálláskezelő szoftver használata minden magyarországi szálláshely számára 2019 óta kötelező. Részletek az info.ntak.hu oldalon.

A tárhely számára történő elektronikus adattovábbítást a szálláshely-adó a szálláshelykezelő szoftver alkalmazásával, az okmányolvasón keresztül teljesíti majd.

A vendégadatok okmányolvasóval történő rögzítés mindenki érdekét szolgáló biztonsági intézkedés. A jogalkotó nem tesz különbséget: bármilyen szálláshelyre érkező vendég okmányainak adatait, digitálisan rögzíteni kell ahhoz, hogy a vendég a szálláshely-szolgáltatást igénybe vehesse, korra való tekintet nélkül. Arra az esetre is egyértelműen fogalmaz a jogszabály, ha bármilyen okból az okmányolvasás nem valósítható meg: „Az okmány bemutatásának hiányában a szálláshely-szolgáltató a szálláshely szolgáltatást megtagadja”. Az okmányolvasás minden vendég esetében egyformán kötelező lesz.

A tárhelyhez kapcsolódó adatszolgáltatási információkat a vonatkozó jogszabályok tartalmazzák. A tárhelyszolgáltató a szálláshely-szolgáltató adatfeldolgozója a folyamatban, az adatkezelő a szálláshely lesz. Ebből adódóan - ahogy eddig is- a szálláshelynek kell adatszolgáltatási tájékoztatóval rendelkeznie. Az EU által szigorított adatkezelési rendelkezések, vagyis az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 2018 májustól hatályos az Európai Unióban, így hazánkban is. A szálláshelyek adatkezelési tájékoztatóját a tárhellyel összefüggő okmányolvasás céljával és tartalmával szükséges majd frissíteniük. Ebben a folyamatban a tárhely nem változást, csak kiegészítést jelent majd. A tárhely számára történő adatszolgáltatásról a Magyar Turisztikai Ügynökség ONLINE felületein minden szükséges információt közzé fog tenni annak érdekében, hogy a szálláshelyek eleget tudjanak tenni törvényi kötelezettségüknek.

(Forrás: MTÜ)


Fel kell tüntetni a regisztrációs számot

Még egy új kötelezettséget kapnak azok, akik az Airbnb, a Booking vagy hasonló közvetítő rendszerén keresztül adják ki a szálláshelyüket. Először is megfogalmazták a rendeletben, hogy mit kell szálláshely-közvetítő tevékenységnek tartanunk. Ez egy kereskedelmi szolgáltatás, melynek célja a szolgáltatói kínálatnak és a fogyasztói keresletnek az összehangolása információk nyújtásával és a szálláshelyek konkrét értékesítésével együtt. Ez nem új tevékenység, hiszen ezt végzik a különböző internetes közvetítőoldalak is, mint például a booking.com vagy a szallas.hu. Ide sorolhatjuk az Airbnb működését is.

Ami újdonság, az egy új előírás. Eszerint a szállásközvetítő oldalon fel kell tüntetnünk a szálláshely típusát és a NTAK regisztráció során kapott azonosítószámot. Ezzel a hatóságok a feketén kiadott szálláshelyeket igyekeznek kiszűrni a rendszerből. Az a cél, hogy a közvetítők kínálatában ne jelenhessenek meg olyan szálláshelyek, melyekre nincs engedély, nincsenek benne a hivatalos regisztrációban.

Forrás: Töltse le a 383/2020 Kormányrendeletet ITT!
A Kormányrendelet összefoglalóját ITT olvashatja el!

www.hazaivendegvaro.hu

 

 

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png