eÁFA: már benyújtható az önellenőrzés

Az eÁFA rendszer elérhető webes felületeken, illetve gép-gép kapcsolaton keresztül is. Azok, akik a gép-gép kapcsolatot választják, kedvezményeket is kapnak.

D387357_t740x.jpg

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal sajtóközleményben tájékoztat az eÁFA-rendszerbe benyújtható újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzéséről.

A NAV 2024. január 1-jén indított eÁFA-rendszerének fejlesztése folyamatosan történik, és az alapbevallásokon túl már lehetőség van az eÁFA-rendszerben benyújtott bevallások önellenőrzésére, valamint helyesbítésére és javítására is.
Az eÁFA-rendszer a felhasználók számára elérhető webes felületeken, illetve gép-gép kapcsolaton keresztül is. A belföldi ügyekben érintett, alacsonyabb bizonylatszámmal rendelkező adózóknak a webes megoldás ideális lehet, míg a gépi interfész használata a nagyobb bizonylatszámmal és bonyolultabb adózási döntésekkel érintett gazdálkodóknak ajánlott. Azok, akik a gép-gép kapcsolatot választják, kedvezményeket is kapnak, például, ha az önellenőrzést a gépi interfészes bevallás benyújtásától, legkésőbb a bevallás esedékességétől számított 15 napon belül benyújtják, nem kell önellenőrzési pótlékot fizetniük.

Az eÁFA webes felületének tartalma változik az új funkciókkal együtt, de a gép-gép kapcsolaton keresztül benyújtandó XML-séma is módosul.

A NAV erről szóló sajtóközleménye ITT megtekinthető. »»»

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png