Egyedülálló összefogás települési szinten a munkaerő-utánpótlásért

A burgenlandi Neudörfl-ben a polgármester elkötelezett koordinációjával az általános iskola és a település vállalkozói közös pályaorientációs rendszert építettek ki.

4L4A0586.jpg

 

Bécsújhely közvetlen szomszédjában, a Lajtától innen található Burgenland utolsó települése, a 4500 lakosú Neudörfl (Lajtaszentmiklós). A falunak jelentős ipara van, közel 2000 főt foglalkoztatnak a gyárakban, üzemekben. Ezen adatokból nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az önkormányzat jelentős bevételre tesz szert az iparűzési adóból, ami aztán a fejlesztések alapját képezi. A település első embere, Dieter Posch polgármester természetesen mindent meg tesz annak érdekében, hogy a helyi üzemek hosszútávú munkaerő ellátottsága biztosított legyen.

A Talent School ATHU Interreg projekt keretében magyar delegáció látogatott el a Lajta-parti településre. A határon átnyúló pályaorientációs projektben osztrák és magyar általános iskolák, tankerületek és szakképzési centrumok dolgoznak azért együtt, hogy a felsősök minél több szakmát, mesterséget interaktív, vagyis konkrét, cselekvő alkotáson keresztül megismerve tudjanak a szakképzés mellett dönteni. Ezt a pályaorientációs módszert fejlesztették, tökéletesítettétek Lajtaszentmiklóson, ahol az önkormányzat, az iskola és a vállalkozók közös érdekeltségben együttműködve végzik a diákok pályaorientációját.

Az osztrák településen 3 évvel ezelőtt adták át az új iskola épületet, ahova 250 diák jár. Az épület tervezésébe bekapcsolódtak a tanárok is, speciális pályaorientációs termek (tankonyha, digitális és műszaki foglalkoztató) kerültek kialakításra. A településen működő vállalkozások bejárnak az iskolába és kéthetente pályaorientációs foglalkozáson mutatják be az ő üzemükben meghatározó alaptevékenységeket. Ottjártunkkor a Fundermax rétegelt lemezgyár szakképzési koordinátora tartott kollégájával és három másik pedagógussal 20 diáknak foglalkozást. A cégek nem csak az iskolában tartanak foglalkozásokat, hanem a diákok is ellátogatnak hozzájuk, ahol egy-egy napra „beleszagolnak” az üzembe, biztonságosan végezhető alaptevékenységeket végeznek, s mindenki készíthet, alkothat valamit, amit aztán haza is vihet. Az iskola térségi népszerűsége egyre növekszik, az új épület három tanév után bővítésre szorul, négy további termet alakítanak ki.

2024. április 30-án a kapuvári, sopronkövesdi, szombathelyi és vaskeresztesi iskolák vezetői, tanárai mellett a szombathelyi és soproni szakképzési centrumok, valamint a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseltették magukat a tanulmányúton. A Talent School projekt tekintetében a közeljövőben települési irányítótestületeket hoznak létre az önkormányzatok, iskolák, vállalkozók képviselőiből. Feladatuk egy pályaorientációs tevékenységcsomag kialakítása, a speciális képzési program helyi bevezetése lesz. A pályaorientációs foglalkozások tanmenetbe, órarendbe felvétele mellett fontos, hogy lehetőség szerint minden tartárgyba beépüljön a szakmákra való felkészítés. Továbbá a települések és iskolák vezetői elkötelezettek, hogy iskolánként helyi vállalkozások anyagi hozzájárulásából pályaorientációs termek kerüljenek kialakításra. Az együttműködés minden érintett fél hasznára válik, de a legfontosabb, hogy a településeken működő vállalkozások munkaerő ellátottsága hosszútávon biztosítva van.

A tanulmányúton kamaránkat Erdős Vilmos, a Fertő-Rábaközi térség irodavezetője képviselte.

A határon átnyúló program koordinátora: Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.

Az oldal alján galéria található!
Fotók: Németh T. Ferenc


Kapcsolat:
9330 Kapuvár, Győri út 2.
Erdős Vilmos »»
Tel.: +36 96 779-889; +36 20 363-2729
E-mail: erdos.vilmos##kukac##gymsmkik.hu»

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png