Egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározása

Megjelent a kormányrendelet, amely meghatározza, hogy mely vállalkozások jogosultak egyetemes szolgáltatásra, s a teendőkről is tájékoztat. 

Megjelent a Kormány 443/2022. (XI.7.) Korm. rendelete.
„Egy új kormányrendelet alapján akár 100 ezer mikrovállalkozásnak is nyilatkozatot kell tennie a következő hetekben az egyetemes szolgáltatójuk felé, hogy még valóban jogosultak-e a rezsicsökkentett gáz- és áramárra, ha pedig megjön ez a felszólítás, érdemes gyorsan reagálniuk. Sőt: nemcsak gyorsan, hanem őszintén is érdemes nyilatkozni, mert súlyosabb anyagi következményei lesznek annak, ha utólag kiderül a jogosulatlan gáz-, vagy áramfelhasználás. A mikrocégeken túl az összes kis- és középvállalkozásnak, illetve sok önkormányzati intézménynek is nyilatkoznia kell a következő három hétben a végső menedékes szolgáltatók felé, hogy mit terveznek január 1-től az energiafelhasználásuk terén.” – írja a portfólió.hu
Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználó 2022. november 30-ig köteles a saját végső áram-, illetve földgáz menedékes szolgáltatóját tájékoztatni arról, hogy ha 2022. december 31. napját követően ellátását más villamosenergia-kereskedővel, illetve földgázkereskedővel kívánja biztosítani.
A kormányrendelet új szabályokat is rögzít, azokra az esetekre, ha utólag kiderül, hogy a felhasználók jogosulatlanul vételeztek gázt vagy áramot az elmúlt hónapokban. Az egyetemes szolgáltató 8 napos határidő biztosításával nyilatkozattételre hívja fel a felhasználót a jogosultság fennállására vonatkozóan. Emellett a szolgáltató az egyetemes szolgáltatásra való jogosultság fennállását alátámasztó iratot 15 napos határidő biztosításával bármikor bekérheti, és a fennálló hatályos szerződést azon a napon szünteti meg, amikor a jogosultság hiányát megállapítja.
Ha a felhasználó nem jogosult az egyetemes szolgáltatásra, akkor a jogviszony fennállása alatt jogosulatlanul felhasznált villamos energiát az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci áron, földgázt az adott hónapra vonatkozó átlagos CEEGEX másnapi súlyozott átlagáron számolja el a felhasználóval. Azonban, ha nem a cég nyilatkozata alapján derül ki, hogy nem jogosult a rezsicsökkentett árakra, akkor nagyobb a pénzügyi retorzió. Ebben az esetben villamos energiát az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci ár, a földgázt az adott hónapra vonatkozó átlagos CEEGEX másnapi súlyozott átlagár 120 százalékán számolja el a felhasználóval.

 

A kormány az energiaár-emelkedés mérséklése érdekében a hazai energiaintenzív feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozásokat célzó támogatási program elindításával támogatja vállalkozásokat. A Pályázati felhíváshoz kapcsolódó regisztrációs felület 2022. október 20-án megnyílt. Regisztrációra 2022. december 15. 19 óráig van lehetőség. 
https://nffku.hu/feldolgozoipari-kkv-energiakoltseg-es-beruhazas-tamogatasi-program
A Pályázati Felhívás és ismertetők áttekintését követően, ha kérdés merülne fel, az ügyfélszolgálaton érdeklődhetnek a +36 70 930 8728 hívószámon hétfőtől péntekig 8:00 és 16:00 között, valamint az energiatamogatas2022##kukac##nffku.hu email-címen.

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png