Műanyagtermékekről szóló irányelv megvalósulása hazánkban

Közös érdekünk a környezetünkre és az emberi egészségre kiemelten veszélyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának és az azokból keletkező hulladékok mennyiségének a visszaszorítása.

A röviden csak SUP (single-use plastics) irányelvként emlegetett szabályozás alapvető célja a műanyagtermékek környezetre, különösen a vízi környezetre, valamint az emberi egészségre gyakorolt hatásának megelőzése és csökkentése, egyúttal a körforgásos gazdaságra történő átmenet elősegítése.

Ennek érdekében állapít meg egyes (halászeszközök, egyszer használatos, valamint oxidatív úton lebomló) műanyagból készült vagy azt tartalmazó termékekre korlátozó, forgalmazási és hulladékgazdálkodási feltételeket.

A mellékletben az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904 európai parlamenti és tanácsi irányelv (SUP – single use plastics – irányelv) 2021. július 3-tól alkalmazandó rendelkezéseit, valamint az egyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának visszaszorítását célzó hazai jogszabályváltozásokat mutatjuk be.

Melléklet ITT »»»


Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png