Stratégiai megállapodás a területfejlesztési miniszterrel

A stratégiai partnerségi megállapodás lehetőséget ad arra, hogy az európai uniós források hasznosítása során érvényesüljenek az egyes térségek szükségletei. 

Az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett: pénteken stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Győrben dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a zónához tartozó 6 vármegye 9 kamarájának vezetőjével.
A megállapodást kézjegyével ellátta :
  • Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az esemény házigazdája,
  • Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke,
  • Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke,
  • dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke,
  • dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke,
  • Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke,
  • Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
  • elnöke,
  • dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke,
  • Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
 

A stratégiai partnerségi megállapodások aláírása előtt Navracsics Tibor miniszter kifejtette: a területi kereskedelmi és iparkamarákkal történő együttműködés a térség hosszú távú gazdaságfejlesztését szolgálja, a tervek kidolgozása során a kormányzat még szélesebb tudásbázisra, gyakorlati tapasztalatra építhet. A gazdasági szereplők számára lehetőséget teremt arra, hogy mind hazai mind az európai unós források felhasználásával kapcsolatban véleményt nyilváníthassanak, a beruházásokra vonatkozó tervek kidolgozása során a döntéshozók figyelemét felhívják a régióban működő vállalkozások speciális igényeire. A partnerségi megállapodással állandó és intézményesített párbeszéd jön létre a minisztérium és a kamarák között, a kamaráktól érkező információk erősítik a fejlesztéspolitikai tevékenységet.  

A tárcavezető hozzászólását követően Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a megjelenteket. Rámutatott: a megállapodás lehetővé teszi, hogy a kamarák egységesen lépjenek fel a vállalkozások érdekében. Létrejötte azt mutatja, hogy sikerült elfogadtatni azt a gondolatot, hogy területfejlesztés nem létezik gazdaságfejlesztés nélkül. A vállalkozásokat képviselő testületek célja, hogy olyan javaslatokkal éljenek a döntéshozók felé, amelyek erősítik a térség gazdasági szereplőinek hatékonyságát, annak érdekében, hogy felvehessék a versenyt a bécsi, pozsonyi, budapesti régiók vállalkozásaival. Az együttműködés intézményesítése ajtót nyit az érdekek képviseletének, a kamarák feladata, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium még 2020-ban döntött az ország gazdaságfejlesztési övezeteinek kialakításáról. Ennek értelmében az Északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zónához hat vármegye tartozik: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye, melyek együtt gondolkodva segíthetnek a hosszú távú gazdasági stratégia kialakításában. A gazdaságfejlesztési zónák kialakításának célja többek között egy olyan gazdaságfejlesztési program kidolgozása, amely növeli a vállalkozások hatékonyságát.
Navracsics Tibor korábban kormánybiztosként az Északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna munkáját irányította, most pedig területfejlesztési miniszterként az egész ország gazdaságfejlesztését érintő munkát koordinálja, s az eseményen ebben a minőségében írta alá a stratégiai partnerségi megállapodást az említett hat vármegye valamint Sopron, Nagykanizsa és Dunaújváros kereskedelmi és iparkamarájával. Az eseményen a Területfejlesztési Minisztérium képviseletében megjelent dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, Mayer Gábor államtitkár valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos is.
A stratégiai partnerség annak érdekében jön létre, hogy a miniszter egyes jogszabályok valamint szakmai döntések előkészítésébe közvetlenül vonjon be kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó szervezeteket, intézményeket. A felek együttműködnek a jogszabályok előkészítésében, módosításában, felülvizsgálatában, a kamaráknak lehetőségük van véleményt nyilvánítani, javaslatokat tenni a területfejlesztést, pályázati kiírásokat, a gyakorlati képzési rendszert érintő döntések előkészítésével kapcsolatban.

 
 
A Kisalföld napilap 2023. január 17-ei számban megjelent cikkét a témáról a képre kattintva elérheti:

Fotók: Csapó Balázs

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png