Elemzés: Késedelmes fizetés és lánctartozás

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet friss elemzésében a hazai vállalkozások késedelmes fizetéssel kapcsolatos tapasztalatait vizsgálta.

GVI

Gazdasági Havi Tájékoztató 2019. október

Az eredmények a GVI 2019. júliusi negyedéves konjunktúrafelvételének adatain alapulnak, melynek során 404 hazai vállalkozást kérdeztünk meg a témában. Az eredmények alapján a vállalkozások 69%-ának legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett 2019 első félévében, a válaszadók 34%-a pedig maga is tartozott beszállítóinak legalább egyszer a vizsgált időszakban.

A késedelmes fizetés problémája legnagyobb arányban a több mint 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok körében, illetve az építőiparban és az egyéb gazdasági szolgáltatási szektorban jelenik meg. Összességében elmondható, hogy a 2018. júliusi kedvező időszak után a késve fizető partnerek aránya újabb növekedést mutat, a 2018. előtti szinthez hasonlót.

A több alkalommal késve fizetők aránya pedig megháromszorozódott. Azon cégek aránya viszont nem mutatott jelentős romlást 2018 júliusához képest, amelyek vevőik késedelmes fizetése miatt legalább egyszer nem tudtak időben fizetni a beszállítóiknak.

Részletes elemzés: a csatolt dokumentumokban.

+++ csatolmányok

Kamarai rendezvények

Hír kategóriák

Témakörök

szechenyi.png